Vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaiset kuljetuspalvelumatkat siirtyivät Akaan ja Urjalan osalta elokuun alusta alkaen Tuomi Logistiikka Oy:n kuljetustenohjauskeskuksen (Kuohke) hoitamaksi. Tuomi Logistiikan omistavat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
SHL:n mukaisen kuljetuspalvelun piirissä on Akaassa 63 henkilöä, joista valtaosa on ikäihmisiä ja joille Akaan kaupunki on myöntänyt keskimäärin kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. VPL:n perusteella kuljetuspalvelun piirissä on 259 akaalaista, joiden käytettävissä on keskimäärin 18 matkaa kuukaudessa.
Kuljetuspalveluasiakas tilaa taksimatkan Kuohkesta, joka välittää tilauksen taksille ja tarvittaessa yhdistää samaan aikaan samaan suuntaan kulkevien henkilöiden matkoja. Kuohke hoitaa tällä hetkellä 15 Pirkanmaan kunnan kuljetuspalvelumatkat. Elokuun alusta mukaan tulleiden Akaan ja Urjalan lisäksi Valkeakoski on ollut Kuohken asiakas heinäkuun alusta ja lokakuussa joukkoon liittyvät Ruovesi ja Virrat.
Puhelinruuhka on pahin aamulla ja illalla
Kuohken palvelu ei ole viime viikkoina sujunut ongelmitta. Tuomi Logistiikka Oy:n henkilöliikennejohtaja Erkki Harju kertoo, että puhelinpalvelussa on ollut ajoittain ruuhkaa ja jonotusaika on ollut pisimmillään puoli tuntia.
– Välillä ruuhkaa ei ole lainkaan, mutta sitten on hetkiä, jolloin on todella paljon ruuhkaa. Aamulla seitsemän jälkeen on hankalaa aikaa kuten myös kello 16:n jälkeen. Jonotusajat vaihtelevat päivittäin, koska emme pysty ennakoimaan tilauksia.
Harjun mukaan ruuhkia aiheuttavat puheluiden määrän lisääntyminen sekä puheluiden keston pidentyminen.
– Kun asiakas on joutunut jonottamaan vaikka kymmenen minuuttia, hän purkaa ensin kiukkuaan ja pahaa oloaan, ennen kuin päästään tekemään tilausta. Olemme kovin pahoillamme pitkistä jonoista ja tiedämme tilanteen oikein hyvin ja teemme töitä sen eteen, että jonot saataisiin lyhyemmiksi.
Myös puhelinpalvelusta ulospäin soitettavien puhelujen määrä on kasvanut.
– Ulossoittoja tulee muun muassa siksi, että alueella ei ole sopimusautoja tai ne eivät ota hoitaakseen tarjottua kyytiä. Alueen taksiautoilijoita tavoitellaan sen jälkeen puhelimella, jotta asiakkaalle saataisiin kyyti järjestymään, Harju kertoo.
Uusi taksilaki on vaatinut myös teknisiä muutoksia järjestelmään, jossa Harjun mukaan oli alkuvaiheessa suuria ongelmia.
Harju kertoo, että puhelumäärien kasvua ennakoitiin lisäämällä henkilökuntaa Kuohken puhelinpalveluun, mutta määrä on osoittautunut riittämättömäksi.
Puhelua ei kannata katkaista
Puhelinpalveluun jonottavan asiakkaan kannattaa odottaa kärsivällisesti, että puheluun vastataan.
– Jos puhelun katkaisee, joutuu soittaja jonon hännille yrittäessään uudestaan, Erkki Harju toteaa.
Matkan voi tilata myös tekstiviestillä ja sähköpostilla. Harju myöntää, että isolle osalle asiakkaista nämä ovat vieraita tapoja viestiä.
– Puhelinsoitto on pääasiallinen tapa ottaa meihin yhteyttä. Työstämme sitä, että saamme sen paremmalle tolalle, Harju sanoo.
Kiire aiheuttaa inhimillisiä erehdyksiä
Akaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelun tietoon on tullut kaksi tapausta, joista toisessa kuljetuspalveluasiakas on jäänyt kokonaan ilman taksia ja toisessa asiakkaan paluukyyti Toijalan S-marketin parkkipaikalta oli kaksi tuntia myöhässä. Henkilöliikennejohtaja Erkki Harju ei pysty ottamaan kantaa kyseisiin tapauksiin ilman niiden tarkempaa läpikäymistä. Hän korostaa, että epäonnistuneesta matkasta kannattaa aina tehdä reklamaatio, jotta tapaukset päästään selvittämään.
– Näitäkin on sattunut, että auto on mennyt väärään paikkaan tai osoite on kirjattu meillä väärin. Tilastojen mukaan nämä ovat marginaalisia, mutta mahdollisia ja valitettavia. Pitkät puhelinjonot teettävät kiirettä, minkä takia saattaa tulla inhimillisiä erehdyksiä.
Henkilöliikennejohtajan mukaan palvelun sujuvuuteen vaikuttavat myös takseja työllistävät isot tapahtumat, jolloin taksien saatavuudessa varsinkin ilta-aikaan on ollut ongelmia.
Kuohke välittää asiakkaan tilauksen lähimmälle taksille, joka on hyväksytty palveluntuottajaksi.
– Pääsääntöisesti järjestelmä toimii näin. Jos Akaan keskustassa on vaikka sastamalalainen auto vapaana ja keikka tulee vierestä, annetaan keikka tälle autolle. Taksi voi myös kieltäytyä ottamasta tilausta ilman, että siitä seuraa sanktiota. Koska emme pysty takaamaan autoille tiettyä määrää keikkoja, on autoilijoilla mahdollisuus myös kieltäytyä niistä, Erkki Harju kertoo.
Harjun mukaan nähtävissä on, että usein pidemmät Kela-kyytien ajot ovat taksiyrittäjille houkuttelevimpia kuin Kuohken välittämät, pääsääntöisesti lyhyemmät matkat.
Akaan kaupunki halusi kuljetusten järjestäjäksi alan osaajan
![]()
Akaan kaupungin vanhuspalvelujen palveluvastaava Marjut Takanen (vas.), vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski ja vammaispalvelun sosiaalityöntekijä Riitta Marttila toivovat, että asiakkaat reklamoivat, mikäli kuljetuspalvelu ei toimi.
Akaan kaupunginhallitus päätti maaliskuussa 2018 Tuomi Logistiikka Oy:n välityspalveluun siirtymisestä sosiaalihuoltolain (SHL) ja vammaispalvelulain (VPL) mukaisissa kuljetuksissa. Samalla se oikeutti Tuomi Logistiikan järjestämään kuljetuspalvelujen kilpailutuksen Akaan kaupungin puolesta.
Akaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski kertoo, että kilpailutus olisi joka tapauksessa ollut edessä, koska edellinen asiakaskuljetuksia koskeva sopimus päättyi 31.7.2018. Siihen asti asiakas tilasi taksin paikallisesta taksikeskuksesta tai soittamalla suoraan taksille.
Kuljetuksiin 600 000 euroa vuodessa
Päättyneellä nelivuotiskaudella kaupunki käytti akaalaisten ja samaan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvien urjalalaisten kuljetuksiin vuositasolla yli 600 000 euroa eli kaikkiaan noin 2,4 miljoonaa euroa. SHL:n mukaisten kuljetuspalvelujen käyttäjiä on Akaassa 63 ja Urjalassa 58. VPL:n kuljetusasiakkaita on Akaassa 259 ja Urjalassa 78.
– Ikäihmisten lisääntyessä asiakasmäärät nousevat. Akaan kaupungin kannalta nähtiin erittäin tärkeäksi, että kuljetuksia hoitaa välityspalvelu, joka ohjeistaa taksit, valvoo ja pystyy yhdistelemään matkoja. Koska kuljetuksiin käytetty rahasumma on noin suuri, pitää sen käyttöä myös valvoa, Kiiski perustelee.
Vanhus- ja vammaispalvelujohtajan mukaan heinäkuussa voimaan tullut uusi taksilaki teki kilpailutuksesta kaupungille myös entistä haastavampaa.
– Kaupunki koki erittäin tärkeäksi sen, että kilpailutuksen järjestää taho, joka hoitaa liikennepalveluja ja on erikoistunut logistiikkaan.
Erityisoikeudet anottava erikseen
Kuljetuksiin liittyvät erityisoikeudet asiakkaalle myöntää Akaan kaupunki. Hakemuksia ovat kesän aikana käsitelleet ja päätöksiä tehneet vammaispalvelun sosiaalityöntekijä Riitta Marttila ja vanhuspalvelujen palveluvastaava Marjut Takanen. Erikseen haettavia erityisoikeuksia ovat tuttutaksi-, yksinkulku- ja invataksioikeus sekä saattajalisä.
Erityisoikeuksia on myönnetty Akaassa kaikkiaan 134 ja Urjalassa 43. Eniten on haettu tuttutaksi-oikeutta ja avustajalisää. Oikeuden käyttää tuttua taksia on Akaassa saanut 30 ja Urjalassa 13 asiakasta.
Riitta Marttila arvioi, että vammaispalvelulain mukaisissa kuljetuksissa lähes joka toinen asiakas on hakenut oikeutta käyttää tuttua taksia. Tutun taksin käyttöä ei ole aiemmin tarvinnut erikseen anoa, kuten ei muitakaan erityisoikeuksia.
– Jos asiakas on vuosikymmeniä käyttänyt samaa taksia, muutos tuntuu varmasti tosi vaikealta, jos ei nyt saakaan tuttutaksi-oikeutta, Marttila toteaa.
Marjut Takanen kertoo saaneensa asiasta myös palautetta hämmentyneiltä asiakkailta.
Marttilan ja Takasen mukaan kriteerit erityisoikeuksien myöntämiseen tulevat vammaispalvelulaista. Tuttutaksi-oikeus edellyttää aina lääkärinlausuntoa.
– Niitä ei tullut alkuvaiheessa oikeastaan ollenkaan. Hakemuksiin kirjoitetut perustelut ovat olleet enemmän mukavuus- ja tuttuussyitä kuin vammaan liittyviä, Marttila kertoo.
Marttilan mukaan tuttutaksi-oikeuden voi saada esimerkiksi vaikeasti näkö- tai kuulovammainen tai mielenterveyspotilas, jolle matkan onnistumisen kannalta on tärkeää, että taksi on tuttu.
– Erityisoikeudet eivät ole kiveen hakattuja. Jos asiakkaalla tilanne vaihtuu, hänen kannattaa hakea oikeutta uudelleen.
Jokainen lisäpalvelu maksaa
Riitta Marttilan mukaan tiukentuneen käytännön taustalla on myös kuljetuspalvelujen järjestämisen lähtökohta.
– Kuljetustenohjauskeskuksessa ajattelumalli lähtee siitä, että kyse on tavallisesta taksipalvelusta, johon kuuluu avustaminen ovelle mutta ei muuta palvelua. Jokainen näistä erityisoikeuksista jollain tavalla vaikeuttaa tavallista taksipalvelua. Matkojen yhdistäminen vaikeutuu eikä kuljetukseen voida käyttää mitä tahansa taksia.
Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski näkee erityisoikeuksien hakemisen etuna sen, että asiakas saa kirjallisen päätöksen asiasta ja tieto erityisoikeudesta välitetään Kuohken järjestelmään.
– Keskeistä tässä on se, että jokainen lisäpalvelu maksaa, mikä tarkoittaa veronmaksajien rahoja, vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Kiiski sanoo.
Susanna Riekkinen pelkää joutuvansa odottamaan taksia pitkään
![]()
Susanna Riekkinen myöntää suhtautuvansa skeptisesti asiointikuljetusten uuteen järjestämistapaan. Susanna pohti Peppiina-koira sylissään, onko muotia mennä valtavirran mukana vai onko se oikeasti pakko.
Mellolassa Kylmäkoskella asuva Susanna Riekkinen on kaksi kertaa tilannut itselleen asiointikuljetuksen soittamalla kuljetustenohjauskeskukseen Kuohkeen. Molemmilla kerroilla hän pääsi läpi jonottamatta.
Ensimmäisellä kerralla taksi haki Riekkisen Toijalasta autokorjaamosta, johon hän jätti autonsa huoltoon. Riekkinen ei viime aikoina ole itse ajanut autoa, mutta hän kulkee sillä miehensä tai avustajansa kanssa.
– Soitin taksin vasta autokorjaamolta, koska en tiennyt, kuinka kauan siellä menee. Odottelin taksia siellä kauppakassini kanssa puoli tuntia, Riekkinen kertoo.
Toisella kerralla Riekkinen oli menossa miehensä kanssa hakemaan autoa pois korjaamolta. Auton tulo kesti puolitoista tuntia.
– Kuohkesta kerrottiin, että tunti menee. Sitten tunnin päästä henkilö soitti sieltä takaisin ja kertoi, että hän on yrittänyt saada autoa Kylmäkoskelta ja Urjalasta mutta ei ole löytänyt yhtään vapaata taksia. Lisäksi hän kysyi, onko minulla vielä tarvetta taksille, johon vastasin, että totta kai on. Hän sanoi soittavansa vielä Toijalaan, olisiko siellä autoja vapaana. Kaiken kaikkiaan puolitoista tuntia odotin ja jännitin, meneekö autokorjaamo kiinni, ennen kuin pääsen sinne, Riekkinen kertaa.
Riekkinen kertoo soittaneensa uteliaisuuttaan myös itse suoraan taksiin ja kyselleen autojen tilannetta, koska hän ei voinut uskoa, että vapaita takseja ei olisi.
![]()
Susanna Riekkinen on itse suunnittelut ja Susannan mies Juhana Riekkinen toteuttanut kodin keittiön, jossa on huomioitu Susannan pienikasvuisuuden aiheuttamat rajoitukset.
– Sain sellaisen tiedon, että Kylmäkoskella ja Urjalassa on vapaita takseja, mutta jostain syystä tekniikka ei ilmoittanut niitä vapaiksi.
Riekkinen ehti lopulta Toijalasta tulleella taksilla autokorjaamoon ennen sulkemisaikaa.
– Mutta kyllä vähän ärsytti, kun Kuohkesta soitetaan, että vieläkö sinulla on tarvetta kyytiin. Jos tällaiseen systeemiin mennään, silloin tekniikan pitäisi oikeasti pelittää.
Tuttu taksi tuo turvaa
Riekkiselle on myönnetty 12 matkaa kuukaudessa vammaispalvelulain (VPL) perusteella. Asiointimatkoilla mukana on avustaja.
135-senttinen Riekkinen on sairastanut 3-vuotiaasta asti reumaa, mikä on vaikuttanut pituuskasvuun. Hänen molemmat nilkkansa ja ranteensa on jäykistetty, ja polvissa ja lonkissa on tekonivelet kuten myös olka- ja kyynärpäissä. Tämän takia hän ei saa kantaa kolmea kiloa painavampaa kantamusta. Riekkinen sairastaa myös osteoporoosia sekä kärsii paniikkihäiriöstä, huonosta tasapainosta ja heikosta syvyysnäöstä.
Kela-matkoilla Riekkisellä on oikeus käyttää tuttua taksia eli vakiotaksia. Riekkinen on hakenut tuttutaksi-oikeutta myös VPL:n perusteella myönnettyihin kuljetuksiin, mutta hän ei vielä viime torstaihin mennessä ollut saanut kirjallista päätöstä asiasta. Akaan kaupungin vammaispalvelusta puhelimitse saamansa tiedon perusteella Riekkinen on siinä käsityksessä, että hän ei saa oikeutta tutun taksin käyttöön.
– Jos sama oikeus on myönnetty Kelassa, miksi kaupunki evää sen vammaispalvelulain kuljetuksista? Tuttu taksi on tietynlainen turva, kun kuljettaja oppii kommunikoimaan ja auttamaan asiakasta oikein. Ennen saattoi luottaa kuskiin myös siinä, että auto hoituu ajallaan. Nyt Kuohke ei ole tätä luottamusta saanut, Riekkinen miettii.
Riekkinen ei ole toimittanut vammaispalvelutoimistoon vaadittavaa lääkärintodistusta hakiessaan tuttutaksi-oikeutta.
– Toimitin lääkärintodistuksen sinne aikoinaan, kun aloin saada matkoja. Nyt olisi ilmeisesti pitänyt hankkia uusi lausunto. Miksi se sama, joka on Kelassa, ei käy? Riekkinen ihmettelee.
Eniten Riekkistä pelottavat mahdolliset taksin odotusajat tai se, että auto jää kokonaan tulematta. Riekkinen huomauttaa, että sairailla voimat ovat rajalliset ja sovituista tapaamisista olisi kiusallista myöhästyä.
– Välillä olen niin kurkkuani myöten täynnä näitä järjestelmiä. Kun tautikin jo rajoittaa elämää, se risoo minua, jos lisää vastoinkäymisiä tulee ulkoapäin.
![]()
Susanna Riekkisen mukaan sairailla ihmisillä voimavarat ovat rajalliset, minkä takia muutokset koetaan ahdistavina.