![]()
Akaan Seudun Sukututkijoiden tiedotusvastaavan Minna Koukkarin mielestä sukututkijan tulee olla ennen kaikkea utelias, mutta kärsivällisyydestä ja järjestelmällisyydestäkään ei ole haittaa.
Akaan Seudun Sukututkijat ry:n perustamisesta tulee tänä syksynä kuluneeksi 20 vuotta. Noin 80 jäsenen yhdistys rikastuttaa Akaan harrastuskenttää edistämällä Akaassa ja lähiseudulla tapahtuvaa sukututkimusta. Yhdistyksen tiedostusvastaavana toimiva Minna Koukkari kertoo yhdistyksen tukevan harrastajia muun muassa tarjoamalla jäsenistölleen kerhotilan kirjakokoelmineen ja digitoimalla arkistomateriaalia verkkoon lähdeaineistoksi. Se järjestää myös kaikille avoimia luentoja.
Sukututkimusta Minna Koukkari kuvailee hyvin koukuttavaksi harrastukseksi, jonka harrastajalta tulee löytyä uteliaisuutta. Kärsivällisyys ja järjestelmällisyyskin tulevat tarpeeseen, sillä harrastus laajenee usein hyvin nopeasti.
– Ensin sinulla on yksi kysymys, jonka haluat selvittää. Sitten kun sen on saanut selvitettyä, tulee kymmenen uutta, Koukkari nauraa.
Rikoksiakin pulpahtelee pintaan
Minna Koukkari päätyi sukututkimuksen pariin 90-luvulla muun muassa siksi, että kaikenlaiset vanhat asiat valokuvista asiakirjoihin ovat aina kiehtoneet häntä. Historia ei häntä koulussa kiinnostanut, mutta sukututkimuksen kautta se on muuttunut konkreettisemmaksi ja läheisemmäksi.
– Kun yhtäkkiä huomaa, että 1700-luvulla sukupuussa onkin 20 sotilasta, jotka ovat menneet ympäri Eurooppaa kuninkaan joukoissa, alkaa historia kummasti kiinnostamaan eri lailla, Koukkari tuumii.
Koukkarin oma tutkimustyö on esipolvitutkimusta, jossa lähtöhenkilöitä ovat hänen ja hänen miehensä isovanhemmat. Hän on päässyt tutkimuksissaan 1600-luvulle asti, ja vastaan on tullut muun muassa surkeutta ja rikollisuutta.
![]()
Sukututkimusta harrastavan Minna Koukkarin mukaan internet on mullistanut sukututkimuksen. Se nopeuttaa toimintaa ja mahdollistaa ympärivuorokautisen sukututkimuksen, joka ei enää riipu esimerkiksi virastojen aukioloajoista. Myös perinteisille menetelmille on yhä käyttöä.
– Kaikkea löytyy mestatuista murhamiehistä lähtien. Aina sitä on näpistelty ja puukolla heiluttu, vaikea löytää sukua, jossa tämmöisiä ei pulpahda pintaan, Koukkari toteaa.
Netissä saa olla tarkkana
Sukututkimus on nykyään hyvin pitkälti tietokoneavusteista, ja jo googlaamalla pääsee alkuun. Mukaan ovat tulleet myös DNA-tutkimukset, joilla voi varmistaa sukulinjoja. Suoria vastauksia ne eivät Minna Koukkarin mukaan anna, ja geneettisen tutkimuksen rinnalla onkin lähes pakko tehdä perinteistä tutkimusta. Tutkimustietojen yhdistäminen ei joka kerta suju mutkitta.
– Kirkonkirjoissa lukee sellainen sosiaalinen totuus, mikä ei välttämättä ole yhtä kuin geneettinen sukupuu. Aina on ollut sellaisia juttuja, joista ei ole puhuttu, Koukkari selventää.
Vaikka internet on sukututkimuksessa ennen kaikkea mahdollisuus, on sen käytössä oltava tarkkana. Minna Koukkari kannustaa olemaan lähdekriittinen, sillä netistä voi löytyä myös perätöntä tietoa. Ensiarvoisen tärkeää on henkilötietojen asianmukainen käsittely internet-palveluissa. On tärkeää huolehtia, ettei kenenkään elossa olevan henkilön tietoja anneta rajoittamattomasti saataville henkilön siitä tietämättä tai siihen suostumatta. Myös omien tietojen jakamisessa on syytä käyttää harkintaa.
– Mitään ei saa selville, jos ei pikkuisen anna itsestään tietoja, mutta minäkin olen rajannut sukupuuni niin, ettei sitä saa kuka tahansa katsoa, Koukkari paljastaa.
Tutkittava ei lopu
![]()
Akaan Seudun Sukututkijat digitoivat arkistomateriaalia vapaaehtoisvoimin joko alkuperäislähteitä kuvaamalla tai mikrofilmejä skannaamalla. Jälkimmäistä varten yhdistyksellä on ollut jo pitkään lainassa SSHY:n mikrofilmiskanneri, jolla Minna Koukkari on digitoinut arviolta 350 000 kuvaa.
Mikäli sukututkimusta haluaa lähteä harrastamaan, on suositeltavaa käydä sukututkimuksen alkeiskurssi tai selata jotakin opasta. Aloittelevan sukututkijan työ alkaa sukulaisia jututtamalla ja suvun dokumentteja tutkimalla. Minna Koukkari kertoo, ettei sataa vuotta tuoreempia tietoja saa olla netissä julkisesti nähtävillä, joten lähtötietojen keruussa saattaa tarvita kirkkoherranvirastoista tilattavaa materiaalia.
– Usein lähtötietojen saaminen voi kestää kauiten, hän kertoo.
Se, mitä sukututkimuksella hakee, riippuu Koukkarin mielestä täysin tutkijasta itsestään.
– Jotkut haluavat nimenomaan tavata uusia sukulaisia, mutta esimerkiksi minulla ei ole siihen hinkua. Itselleni tämä on sellaista salapoliisihommaa, jossa on läsnä löytämisen ilo.
Kun homman on saanut alkuun, ei tutkittava Minna Koukkarin mukaan lopu. Voidaankin sanoa, ettei sukututkimuksen suurin hankaluus löydykään esimerkiksi 1700-luvun virkaruotsin koukeroista, vaan vaikeinta on malttaa joskus lopettaa.
DNA-tutkimus poiki sukutapaamisen Viialaan
![]()
DNA-tutkimus paljasti Viialassa syntyneen Paula Ehrlinin (toinen vas.) ja Marjatta Anttilan etäserkkuuden. Se innoitti Paulan reissaamaan miehensä Reidar Ehrlinin kanssa Ruotsista Suomeen tapaamaan serkkuja Lahdessa, Viialassa ja Tampereella. Markku Anttila (oik.) oli tapaamisen valmistelun kantava voima.
Lauantaina 11. elokuuta nähtiin, mihin DNA-tutkimus voi parhaimmillaan pystyä, kun sen antamat tiedot auttoivat tuomaan 70-luvulta asti Ruotsissa asuneen Paula Ehrlinin (o.s. Laurokarin) Viialaan yli 50 vuoden tauon jälkeen. Vierailuun johtaneen tapahtumaketjun sai liikkeelle Markku Anttila, joka huomasi talvella DNA-etäserkkuuden vaimonsa Marjatta Anttilan ja Paula Ehrlinin välillä.
– Minulla on oikeus käyttää myös vaimoni tietoja, ja löysin, että joku aika läheinen sukulainen asuu Ruotsissa ja on nimeltään Paula. Yhtäkkiä huomasin, että hänen isovanhempansa on haudattu Viialaan, Markku Anttila kertaa.
Viialassa syntynyt Paula Ehrlin aloitteli oman sukututkimuksensa parissa jo 20 vuotta sitten, mutta työ keskeytyi hänen jäätyään leskeksi. Uuden kipinän tutkimukselle sai aikaan hänen nykyinen miehensä Reidar Ehrlin.
– Hän on innostunut hirveästi laittamaan sukupuihin syntymäaikoja, kuolinpäiviä ja kuka on kuka, Paula kertoo.
Lopulta niin Anttilat kuin Ehrlinit innostuivat tekemään tahoillaan DNA-testin. Koska sen yhteydessä palveluun kirjataan aina vähintään sähköpostiosoite, oli yhteydenotto helppoa.
Viiala yhdisti
Tuloksista selvisi, että Marjatta Anttila on Paulalle etäinen serkku tämän äidin puolelta ja että myös Markku Anttila ja Reidar Ehrlin ovat toisilleen kaukaista sukua. Marjatta on kotoisin Pohjois-Suomesta ja Paulan suku Karjalasta. Markku Anttilan mielestä onkin erikoista, että juuri Viiala on asiassa yhdistävä tekijä.
– No, sehän on Rooma, Pariisi ja Viiala, Paula luettelee nauraen maailman keskipisteitä.
Viialassa vieraillessaan Paula Ehrlin tapasi Anttiloiden lisäksi paikkakunnalla asuvia serkkujaan. Hän vieraili tapaamassa sukuaan myös Lahdessa ja Tampereella.
Laurokari-nimi soitti kelloja
Paula asui Viialassa ainoastaan kesäisin, mutta hänen isänsä, säveltäjä Erkki Laurokari vietti lapsuutensa Viialassa. Viialaan Erkki Laurokari päätyi perheensä kanssa evakkona Karjalankannaksen Sakkolasta. Markku Anttila kertoikin tunnistaneensa, että Laurokareja on ollut Viialassa. Erkki Laurokari muutti myöhemmin Helsinkiin, jossa myös Paula pääsääntöisesti asui.
Sukututkimus on antanut Paula Ehrlinille perspektiiviä elämään.
– Maailma ei ole niin kovin iso, kuin me luullaan, Paula pohtii.
Markku Anttilalle onnistunut sukutapaaminen antoi puhtia jatkaa noin kymmenen vuotta sitten aloittamansa harrastuksen parissa.
– On se mielenkiintoista. Tästä saa uutta kipinää tutkimukseen, kun ei ole pelkkää päätteen ääressä tekemistä.