Hyvä Jumala. Varjele minua, etteivät virkavastuulla päätöksiä tekevät henkilöt johdattaisi kirkkoneuvostoa harhaan. Ja anna kirkkoneuvostolle selvä järki hoitaa seurakunnan asioita muistaen, että myös testamenttirahat ovat erittäin arvokasta ja raskaasti ansaittua rahaa.
Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia palasi virkavapaalta kovin syventyneenä hoitamaan Viialan seurakunnan historiaa. Kenen pyynnöstä? Kuka käski? Kuka maksaa? Kuka ostaa? Tietääkö kirkkoneuvosto, että Viialan seurakunnasta on rovasti Matti Koskelan historia kolmen piipun kylän alusta ja rukoushuoneyhdistyksestä edeltäjänsä aikaan? Sitä jatkoivat Terttu Högbacka-Stenholm ja Toini Vainio vuoteen 1970.
Sen jälkeen historia onkin ollut enemmän alamäkeä ja päättyi kapitulin ja kirkkohallituksen tuottamaan katastrofiin, Viialan seurakunnan lopettamiseen. Seurakunnan erittäin aktiiviset henkilöt Tyyne Oksanen, Maire Tamminen ja Olavi Lahdensivu yrittivät, mutta lakimiesasessori sanoi, että tämä kokous loppuu tähän, jos ei noita vaienneta. Se oli Viialan seurakunnan historian loppu.
Ali Kulhian seurakuntahistoria on hinnoiteltu 70 000 euroon. Piikki on auki, eikä kukaan tiedä, mitä kaikkea sinne voi sijoittaa. Kuka sitä kirjaa on pyytänyt, kuka sitä haluaa ja mitä varten se tehdään, kun seurakunnasta on kaksi historiaa?
Viialan seurakunnan talouspäälliköllä oli ongelma, kun oli testamenttirahasto, jolle ei ole käyttöä. Eipä tietenkään, kun testamentti oli määrätty Viialan seurakunnan hyväksi, ei Viialan seurakunnan alueella. Toimikunnat, joiden kautta rahat olisi pitänyt käyttää, on lakkautettu.
Mitä tarkoittaa Viialan seurakunnan hyväksi? Tarkoittaako se huonekaluja seurakuntatalolle? Tarkoittaako se muistokiveä hautausmaalle, jossa on jo muistolehto, jonka Eero Kökkö aikoinaan piirsi. Siellä on tuhkauspaikka, siellä on muualle mullattujen muistopaikka. He tekivät testamenttirahalla sinne uuden kiven. En ymmärrä minkä tähden.
Nyt Hiekin sisarusten testamenttirahoja ollaan käyttämässä 70 000 euroa Viialan seurakunnan historian kustannuksiin. Kirkko oli sisaruksille rakas. He kulkivat jalkaisin Akaan kirkkoon, Kylmäkosken kirkkoon, Viialan rukoushuoneelle ja Lempäälään etenkin Hannulan herätyksen tilaisuuksiin. He saivat lähetyskipinän, ja he rakastivat kirkon urkujen sointia ja kanttorin laulua. Rakkaudesta urkuihin he lahjoittivat ensimmäiset rahat Viialan kirkon urkurahastoon.
Kun Ali Kulhia teki esityksensä, kuka sitä häneltä pyysi ja kenelle hän sen tarkoitti? Käytettiinkö moisen summan yhteydessä kilpailutusta? Oliko mitään tietoa, pitäisikö hankinta kilpailuttaa, kun summa on 70 000 euroa?
Kun tämä sopimus hyväksyttiin, Kulhian ehdotukset kiidätettiin kesäkuumeisina ja koronan vaikeuttamina aikoina läpi sellaisella kiireellä, että ei edes huomattu, mitä tapahtui. Oliko kirkkoneuvosto täysin raiteilla, kun päätettiin 70 000 euron historiatilaus ja maksettiin testamenttirahoilla, joiden ehto on Viialan seurakunnan hyväksi?
Kulhia on itse keksinyt itselleen tehtävän, joka maksetaan testamenttirahoilla. Äly hoi, älä jätä, kirkkoneuvosto.
Nyrkki
Viialan seurakunta voi perustaa nyrkin presidentti Sauli Niinistön korona-aikana esittämän ajatuksen tapaan ja niin, että testamentin ehto seurakunnan hyväksi toteutuu sillä tavalla, että nyrkissä on niitä ihmisiä, jotka vapaaehtoisesti kokoontuvat järjestelemään niitä toimia, joita varten testamentti on annettu. Siellä on ihmisiä, joiden toiminta on lopetettu töykeillä puheilla, huomautuksilla ja turhauttamalla ihmisten pyrkimykset. Siellä on jäljellä enää pari viimeistä mohikaania. Uusi alku voisi löytyä nyrkistä. Sen puitteissa ihmiset voivat vahvistua kaaoksesta kappeliseurakunnaksi.
Toimin 25 vuotta Viialan seurakunnan kirkkoherrana, ja minä häpeän ja minua hävettää, ettei sinä aikana saatu seurakunnassa syntymään sellaista väkeä, joka olisi ottanut vastuun seurakunnan kantamisesta. Siihen tarjoutuu mahdollisuus nyrkissä.
Kirkkoneuvosto pitää testamenttirahaa halpana. Siitä ali, missä aita on matalin: käytetään, kun tuossahan sitä sattuu olemaan käyttämättömänä. Onko testamentti kalustorahaa vai onko se diakonista ja missionaalista toimintaa varten? Seurakunnan hyväksi tarkoittaa sieluja eli ihmisiä eikä ihmisten kaluja. Kuka uskaltaa testamentata mitään, jos sitä käytetään vastoin lahjoittajan ohjetta?
Miten kirkkoneuvosto selvittää 70 000 euron käyttöä? Kuuluvatko siihen myös painokulut? Kulhialla on piikki auki historian tekemiseen, ja hän voi touhuta vaikka mitä. Viialan seurakuntasalin lattian alla on kyllä tilaa enemmänkin, jos näitä tehdään.
Onko kirkkoneuvostolla aihetta peruuttaa koko päätös? Syntyykö painetta, kun on tullut tehtyä erehdys? Kirkkoherran palkkaaminen tähän työhön ei ole testamentin tarkoitus.
Arvi Kuoppala

Arvi Kuoppala on Viialan entinen kirkkoherra.
Lue täältä vastine Arvi Kuoppalan mielipidekirjoitukseen: Mika K T Pajunen ja Arja Tarela vastaavat rovasti Arvi Kuoppalan mielipidekirjoitukseen: ”Nyt tilattava tutkimus täyttää Hiekin testamentin ehdot ja koituu Viialan seurakunnan hyväksi tavalla, joka dokumentoi ja analysoi seurakunnan ja alueen erityispiirteitä laajempienkin piirien hyväksi”