Quantcast
Channel: Akaan Seutu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Arja Virtasella pitsinnypläys muuttui harrastuksesta työksi

$
0
0

Yli 40 vuotta toisensa tunteneet Seija Kinnari ja Arja Virtanen ovat pystyttäneet yhteisnäyttelyn Galleriakirkkoon.

Tamperelainen pitsitaiteilija Arja Virtanen ja akaalainen kuvataiteilija Seija Kinnari ovat pystyttäneet Sotkian Galleriakirkkoon yhteisnäyttelyn Oravanmarjoista pitsiperhosiin. Toisiinsa tekijät tutustuivat 1970-luvulla, jolloin Arja Virtanen alkoi käydä asiakkaana Seija Kinnarin kampaamossa Tampereella.

Käsillä tekeminen tuli Virtaselle tutuksi jo lapsuudenkodissa Keski-Suomen Kivijärvellä, mutta pitsinnypläyksestä hän innostui saatuaan anopiltaan nypläystyynyn ja muita -tarvikkeita. Vuonna 1991 alkaneesta harrastuksesta tuli ammatti, kun Arja Virtanen vuonna 2004 valmistui Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta pitseihin ja kansallispukuihin erikoistuneeksi artesaaniksi. Sen jälkeen Virtanen on toiminut alan opettajana kansalaisopistoissa ja pitänyt atk-kursseja pitsinnypläyksen suunnitteluohjelmasta. Tietokonetta hän käyttää myös omien töidensä suunnitteluun.

– Olen huono piirtämään. Tietokoneohjelmalla asioita voi tallentaa ja muuttaa, kun taas kynällä tehdessä pitää koko homma tehdä uudestaan, jos haluaa tehdä jonkin kohdan toisin, Virtanen kertoo.

Tunnustusta Pitsiviikoilta

Arja Virtanen suunnitellut itse lähes kaikki näyttelyn pitsityöt, kuten myös tämän perhosen.

Arja Virtanen valittiin vuonna 2013 Rauman Pitsiviikoilla Vuoden nyplääjäksi. Virtasen töitä on ollut esillä myös lukuisissa näyttelyissä ja hän on toiminut Suomen Pitsinnyplääjät ry:n puheenjohtajana vuosina 2010–2015. Virtanen kuuluu myös alan kansainväliseen järjestöön.

Suurin osa näyttelytöiden aiheista liittyy luontoon ja ympäristöön. Loimilankatyö kahdesta kuusesta syntyi, kun Arja Virtasen synnyinkodin pihalta jouduttiin kaatamaan vanhat kuuset mahdollisten myrskyjen varalta.

– Nypläsin ne tuohon tauluun. Siitä tuli äidin 80-vuotislahja, Arja Virtanen kertoo.

Tauluja luonnon pitseistä

Perinteisen pellavan lisäksi Virtanen on käyttänyt töissään muun muassa metalli-, paperi-, hopea- ja kuparilankaa. Mukana on myös sulatuslasitöitä, joihin on yhdistetty nyplätty koriste.

Arja Virtasen mukaan keskittymistä vaativa pitsinnypläys sopii hyvin vastapainoksi arjen hektisyydelle.

– Pitsinnypläys rauhoittaa ihmistä. Monet nypläävät juuri sen takia, että saavat päänsä tyhjennettyä ja saavat tehdä jotain käsillään. Se on hyvä harrastus myös siksi, että paikat eivät täyty töistä, kun nypläys on sen verran hidasta, Virtanen nauraa.

Seija Kinnari on Arja Virtasen pitsien innoittamana etsinyt omien taulujensa aiheet luonnosta ja ikuistanut töihinsä luonnon pitsimäisiä piirteitä. Siitä tulee myös näyttelyn nimessä oleva oravanmarja, jonka kukat ovat hennot ja valkoiset.

Galleriakirkon näyttely Oravanmarjoista pitsiperhosiin on avoinna 5. elokuuta asti.

Seija Kinnarin Hengen voimaa (yläpuolella) ja Arja Virtasen paperilangoista nyplätty Vehreä, vireä Vanha Rauma.

Arja Virtanen nypläsi Kotitammi-työtä (vas.) pari vuotta. Vasemmalla Seija Kinnarin Abrahamin tammi ja sen yläpuolella Perhonen, jonka Arja Virtanen on nyplännyt yhdessä äitinsä kanssa.

Sinimetsän siimeksestä löytyy muun muassa Oravanmarjain pitsiunelmaa (oik. alakulma).

Arja Virtanen innostui aikanaan nypläyksestä, kun hän sai anopiltaan nypläystarvikkeita.

Sulatuslasityön sisällä oleva kukkanen on nyplätty kuparilangasta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Trending Articles