Akaan kaupungin vuoden 2017 tilikauden ylijäämä on 1,5 miljoonaa euroa. Samalla summalla pieneni kaupungin taseen alijäämä, joka oli vuoden lopussa 6,6 miljoonaa euroa. Ylijäämä selittyy osaksi verotulojen kasvulla, joita kertyi yli miljoona euroa arvioitua enemmän. Tämä taas selittyy suurimmaksi osaksi työllisyyden paranemisella. Akaan työllisyysprosentti oli vuoden 2016 lopussa 14,2, mutta viime vuoden lopussa enää 11,3. Myös valtionosuuksia kertyi 260 000 euroa arvioitua enemmän.

AkaaPoint on Akaan kaupungin elinkeinopolitiikan kärkihankkeita. Pistoraiteen rakentaminen alueelle on valtion listassa ensimmäisenä. Ensimmäinen yritystointi alueelta on tarkoitus myydä tänä vuonna.
Tilinpäätöksen mukaan Akaan toimintakate oli viime vuoden lopussa 84,4 miljoonaa euroa. Vuosikate oli noin 6,2 miljoonaa euroa plussalla, mikä riitti kattamaan 4,7 miljoonan euron poistot. Viime vuoden aikana Akaan lainakanta väheni 5,2 miljoonalla eurolla. Vuoden lopussa kaupungilla oli lainaa 52,6 miljoonaa euroa.
Viime vuoden lopussa Akaan kaupungin palveluksessa oli 1 034 (2014: 1 135) vakinaista, määräaikaista, tukityöllistettyä tai oppisopimuksella työskentelevää työntekijää. Kaupungissa asui vuoden lopussa 16 777 asukasta.
Kaikkien sitouduttava tasapainottamiseen
Akaan kaupungin taloudenpitoa ohjaavat talousarvioiden lisäksi vuosina 2013 ja 2015 hyväksytyt talouden tasapainottamisohjelmat. Tavoitteena on kattaa taseen 6,6 miljoonan euron alijäämä vuoteen 2020 mennessä. Tasapainottamisohjelmien lisäksi tuloveroprosenttia on suunniteltu korotettavaksi tänä ja ensi vuonna 0,50 prosenttiyksiköllä. Tuloveroprosentti on nyt 21,25 ja korotusten jälkeen 22,25.
Vuoden 2013 talouden tasapainottamisohjelmalla haettiin kustannussäästöjä, lisää tuloja, rakenteellisia muutoksia ja henkilöstösäästöjä. Osittain asetetut tavoitteet saavutettiin, mutta vuonna 2015 teetettiin uusi, tiukempi ja yksityiskohtaisempi. ohjelma. Tavoitteena on säästää vuoden 2015 kustannustasosta vuoden 2019 loppuun mennessä 5,5 miljoonaa euroa. Lisäksi tavoitellaan 1,5 henkilötyövuoden säästöjä.
Tasapainottamisohjelma tunnustetaan tilinpäätökseen laaditussa seurantaraportissa haastavaksi ja siihen päästään vain johdonmukaisella päätöksenteolla ja säästötavoitteisiin sitoutumalla kaikilla päätöksentekotasoilla. Poliittisiin irtiottoihin ei nyt ole varaa. Tilannekuvan on oltava selvä ja seurantaa on tehtävä joka asiassa.

Akaan strategiaillassa huhtikuun alussa puhunut valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen laskisi kuntaveroa ja päättäisi asuntomessujen hakemisesta.
Epävarmuutta tulevaisuuteen tuovat ratkaisut terveydenhoitopalveluissa ja erikoissairaanhoidon kustannuksien kehittyminen. Jos sote toteutuu, tietää sekin muutoksia tasapainottamisohjelmaan.
Neulansilmän läpi mennään
Vuoden 2017 tilinpäätökseen on laadittu talouden tasapainottamisohjelman seurantaraportti vuosilta 2015–2017. Tämän mukaan eniten säästöjä henkilöstövuosissa on tehty sivistystoimessa, 21,18. Yhteensä henkilöstövuosissa on seuranta-aikana säästetty 39,9.
Seuturekryä tilapäisen henkilökunnan palkkaamiseen ei ole käytetty, palveluprosesseja, laskutusta ja sähköistä asiointia on kehitetty. Kaupunginhallitus on siirtynyt sähköisen kokousmateriaalin käyttöön. Viialan Asuntotuotanto Oy:n toimitusjohtaja hoitaa myös kaupungin omistamien Kiinteistö Oy Aravaniityn ja Kiinteistö Oy Kylmäkosken Säästötalon asukasvalinnat.
Perusturvassa on yleisesti nostettu maksuja ja vuokria kaikissa mahdollisissa palveluissa ja niistä saadut tulot ovat lisääntyneet. Myös ostopalveluja on vähennetty. Sosiaalityössä uudelleen organisointi on osoittautunut aikaisempaa johtamismallia tehokkaammaksi.
Lastensuojelupalvelujen tarve on seuranta-aikana heilahdellut merkittävästi. Jos 2014 kustannukset vähenivät, niin 2016 ja 2017 kustannukset jo kasvoivat merkittävästi.
Kotona hoitaminen lisääntyy
Asumispalveluissa sijoitusperusteita tarkistettiin jo vuonna 2015 ja osa sijoituksista päättyi jo silloin. Kaupungin oman tuotetun asumisen ohjaajan myötä avohoidon palveluja voitiin tarjota laajemmin ja tuetusti kotona asuminen tuli mahdolliseksi entistä useammalle.
Viialan päiväkeskus Päivikin toiminta lopetettiin vuoden 2016 alusta. Toiminnan loppuminen kasvatti kotihoidon tarvetta. Omaishoidon ja tehostetun palveluasumisen kriteereitä on tiukennettu.
Kotihoidon asiakasmäärä on seurantaraportin mukaan noussut runsaasti vuoden 2017 aikana. Ilman Akaan kotihoitoyksiköiden yhdistymistä nykyistä asiakasmäärää ei olisi pystytty hoitamaan. Edelleen kotihoidon peittävyys on Akaassa ja Urjalassa matala.
Vuonna 2016 vanhustenhuollossa tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus pienennettiin 0,55. Työntekijöitä on nyt aikaisempaa vähemmän. Mitoituksen tasapainottamiseksi tehtiin kaupungin yksiköiden välisiä sisäisiä siirtoja.
Lukio saa rehtorinsa
Talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti henkilöstövähennykset Akaan kasvatus- ja opetuspalveluissa toteutuivat 1.8.2016 muun muassa ala- ja yläkoulujen perusryhmäkokojen nostamisen myötä. Tavoitteena on, että 1-2 -luokilla olisi enintään 25 oppilasta ja 3-9 -luokilla enintään 32 oppilasta. Kaupungin pienissä kouluissa ryhmäkoot ovat kuitenkin edelleen pieniä. Kaikki kaupungissa erityistä tukea tarvitsevat oppilaat opiskelevat yhteisopetuksen ryhmissä. Akaan tuntikehys laskettiin minimiin elokuussa 2016.
Lukion rehtorin virka täytetään, vaikka tasapainottamisohjelmassa toisin sanotaan. Tuleva rehtori tekee osan aikaa muita sivistystoimen töitä.
Varhaiskasvatuksessa on siirrytty seurantaraportin mukaan hoitoaikaperusteiseen asiakasmaksujärjestelmään. Myös uusi ostopalvelupäiväkoti Onni on aloittanut. Vapaa-aikapalveluissa kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluiden henkilöstövähennykset toteutuivat suunnitellusti. Akaassa ei ole tällä kulttuuri- eikä museotyöntekijöitä.
Kurisjärven koulu ja Kylmäkosken entinen kunnantalo on myyty. Yhdyskuntatekniikan päällikön virka lakkautettiin ja kunnossapitotyöntekijän toimi jätettiin täyttämättä. Niin ikään täyttämättä on Akaan yritysasiamiehen toimi.
Myymättä on edelleen Mäntymäen vanhainkodin kiinteistö, vaikka valtuusto sen myydä halusikin. Valitukset sotkevat tässä asiassa talouden tasapainottamisohjelman toteutumista.
Viialan kouluista huolta pitkään
Talous tervehtyy tiukasta tasapainottamisohjelmasta huolimatta tuskallisen hitaasti. Säästöjä etsitään koko ajan joka paikasta, vaikka voimassa oleva talousarvio kaupunkilaisille toimivat peruspalvelut lupaavatkin. Tällä hetkellä lladitaan jo uutta tasapainottamisohjelmaa.
Kouluverkkotyöryhmän selvitys valmistuu huhtikuun lopussa, minkä jälkeen tehdään esityksiä ja päätöksiä. Kouluja Akaassa on pienevään oppilasmäärään nähden aivan liikaa.
Viialassa koulut siirtyvät ensi syksynä kunnollisiin väistötiloihin, joka antaa päättäjille hetken aikaa miettiä pysyvää ratkaisua. Talouden tasapainottamisohjelman toteutumiselle Viialan väliaikaiset ja pysyvät ratkaisut tuovat haasteita. Oman mausteensa soppaa tuo myös Toijalan koulujen kuntotutkimuksien mahdolliset jatkotoimenpiteet.
Vuoden 2017 tilinpäätöksessä ennakoidaan vuodesta 2018, että tänä vuonna tehtäneen Akaan kaupungin toimintaan ja talouteen liittyviä merkittäviä ratkaisuja.
Akaan kaupungin toimintakulut olivat viime vuonna 106 289 500 euroa, mikä on 832 000 euroa vähemmin kuin edellisenä vuonna. Henkilöstökulujen osuus oli 45 491 600 euroa, 1 487 100 vähemmän kuin vuonna 2016.
Akaan kaupunki aloittaa syksyllä 2018 hyvinvointikeskuksen rakentamisen Matinpuiston kentän paikalle Toijalan taajamaan. Uuden keskuksen myötä suljetaan Kylmäkosken ja Viialan toimipisteet, mikä tuo kaivattua säästöä siinäkin tapauksessa, että sote ei toteudu.