
Tilaisuudessa nähtiin sekä naisen että miehen Akaan puku. Pukujen valmistumisvuosi on lähteestä riippuen joko 1983 tai 1984. Akaassa kerätään tällä hetkellä rahaa naisen puvun täydentämisen rahoittamiseksi. Ajatuksena on saada naisen pukuun useampia esiliinavaihtoehtoja, sekä röijy eli takki.
Tiistaina 25. heinäkuuta järjestetty Jaakonpäivän tapahtuma keräsi runsaan yleisön Nahkialanjärven rannalle. Jaakonpäivän yhteydessä järjestettiin nyt ensi kertaa Kansallispukujen tuuletus, mikä sopi täydellisesti Akaa-Seuran vuoden päätapahtuman Suomi 100 -teemaan. Kansallispukujen lisäksi tarjontaan kuului muun muassa musiikkia Viialan Pyryn soittokunnan esittämänä, Kurisjärven VPK:n paloautoajelua sekä myyntipisteitä.
Akaa-Seuran puheenjohtajan Anni Tiuran mukaan perinteikästä tapahtumaa järjestäessä on aina myös uudistumispaineita.
– Mahdollisuudet ovat näin lyhyessä tilaisuudessa aika pienet, joten kyllä siinä hieman paineita on saada ihmiset kiinnostumaan ja tulemaan paikalle.
Edellisvuosia mittavampi yleisömäärä näkyi myös kylmän kiven heitossa, sillä suoritukseen oikeuttavasta pisimmästä tikusta ilmaantui kilpailemaan yhteensä kuusi Jaakkoa. Voiton vei Jaakko Virtanen, mutta hän luovutti kunniatehtävän Jaakko Vintolalle, joka oli joukon nuorin Jaakko.
Kansallispuku vaatii juhlan

Kansallispukukulkue lähti Toijalan torilta puolisen tuntia ennen Jaakonpäivän tapahtumaa. Näky piristi Toijalan katukuvaa tiistai-iltana.
Toijalan torilta lähteneeseen kansallispukukulkueeseen sekä Jaakonpäiväjuhlaan osallistui lähemmäs neljäkymmentä kansallispukuun sonnustautunutta. Pukuja on tapana tuulettaa kansallispuvun syntymäpäivänä 5. elokuuta tai sen välittömässä läheisyydessä. Tänä vuonna päivä ei sopinut tuuletuksesta vastaavan Akaan Kalevalaisten aikatauluun, mutta yhteistyö Akaa-Seuran kanssa mahdollisti tapahtuman järjestämisen tänäkin vuonna.
Tilaisuudessa kaikki halukkaat saivat esitellä pukuansa yleisölle. Kalevalaisten puheenjohtaja Riitta Mikkonen muistutti esittelykierrosta edeltäneessä puheessaan, että kansallispuku on jatkuvasti ajankohtainen.

Sinikka Leikkainen (vas.) on tehnyt perinnepukunsa itse Akaan Kalevalaisten tilaisuuksia varten. Marja-Liisa Järvisen Puulaveden puvun erikoisuutena on hameen flammuraidat, jotka kuvaavat vettä. Leikkainen on osallistunut jokaiseen Akaassa järjestettyyn tuuletukseen, mutta Järvinen osallistui tuuletukseen ensimmäistä kertaa.
– Nykyään ajatellaan myös niin, että jonkin kansallispuvun osan voi mainiosti yhdistää nykyvaatteisiin, eikä se ole mikään rikos. Varsinkin näin juhlavuonna kansallispuvun käyttö erilaisissa tilaisuuksissa on todella paikallaan, ja olisi upeaa jos Akaan itsenäisyyspäivän juhlassa olisi mahdollisimman paljon kansallispukuisia juhlijoita, Mikkonen toivoi.
Osittain perittyä ja osittain itse tehtyä Puulaveden pukua tuulettanut Marja-Liisa Järvinen ja perinnepuvussa edustanut Sinikka Leikkainen kannustavat myös kansallispuvun käyttöön.
– Ei pukua nykyään oikein enää käytetä. Kansallispuvun käyttö vaatii juhlan, syntymäpäivät, häät tai jonkun kotiseutujuhlan, Järvinen sanoo.
Itse perinnepukunsa tehnyt Leikkainen omistaa myös Keski-Suomen kansallispuvun ja on käyttänyt pukua kummipoikansa ristiäisissä.
– Kansallispuku on jotenkin arvokkaampi kuin jokin muu juhlapuku, Leikkainen tuumi.
Tuulettaja löytyi netistä
9-vuotiaan Sara Keräsen Kirkkonummen puvulla oli tavallista erikoisempi matka Akaan kansallispukutuuletukseen. Puku tuli lainaksi Akaa-Seuralle, ja sen omistaja etsi sille tuulettajaksi noin 10-vuotiasta tyttöä. Saran äiti Saija huomasi asiasta ilmoituksen Facebook-ryhmässä.
– Sunnuntaina käytiin sovittamassa pukua, ja se sopi neidin päälle. Ymmärsin, että pukua on viimeksi käytetty noin 60 vuotta sitten. Aika ison työn tein, puvun esiintymiskuntoon huoltanut Saija Keränen kertoi.

Sara Keräsen Kirkkonummen lainapuvussa on paljon taidokasta käsityötä. Tytön puvussa päähineenä ovat leveät punaiset nauhat.
Puvun huolto-ohjeet Keräsille antanut tuttava osasi sanoa, että puku on aikakauttaan hyvin kuvastava. Puvussa on pula-ajan myötä muun muassa lyhyet hihat ja tavanomaista lyhyempi helma.
Keräset kertovat, että heidän haaveenaan on saada joskus koko perheelle kansallispuvut. Uusien pukujen hinnat ovat nelinumeroisia.
– Arvokkaita ovat, ja sen mukaisesti niitä pitää kohdellakin, Saija Keränen tiivisti.
Oona Eskeli

Kylmän kiven heittäjä valittiin pitkän tikun vedolla. Tikkuja oli varattu valmiiksi seitsemän kappaletta, joten kaikki kuusi Jaakkoa, Virtanen (vas.), Vintola, Leinonen, Sjöblom, Hasia ja Virta saivat valittua omansa. Tikkuja tarjoili Akaa-Seuran puheenjohtaja Anni Tiura.

Jaakko Vintola heitti kylmän kiven Nahkialanjärveen. Kivi oli ennen juhlaa jäähdytetty Anni Tiuran ja Sampolan pakastimissa.