On erittäin hyvä, että seurakunnan asioita seurataan tarkasti ja yhteisistä päätöksistä ja varoista kannetaan vastuuta. Samalla on hyvä tarkistaa, mitä on päätetty ja millä perustein päätökset on tehty.
Rovasti Arvi Kuoppala kysyi mielipidekirjoituksessaan 24.7. olisiko Viialan kirkon 70-vuotisjuhlan kunniaksi tilattava tutkimus pitänyt kilpailuttaa. Hankintalain 9 § 13:n kohdan mukaan kyseistä lakia ei sovelleta tutkimus- ja kehittämispalveluihin, joista koituu hankkijaa laajempaa hyötyä.
Kirkon tutkimuskeskus tekee kirkon ja seurakuntien päätöksenteolle ja toiminnan kehittämiselle tarpeellista kirkon ja uskonnollisen elämän sekä yhteiskunnassa vaikuttavien erilaisten virtausten tutkimusta ja on seurakunnan luontevin yhteistyökumppani, alan asiantuntija ja osa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa. Kirkon tutkimuskeskuksella on hankkeeseen tarvittava osaaminen, jota kautta on mahdollista järjestää myös hankkeen ohjaaminen sekä tutkimustulosten julkaiseminen.
On myös hyvä huomata, että kirkkoneuvoston päätöksessä ei määritellä tilauksen lopullista hintaa vaan edellytetään sen valmistuvan vuoden rahoituksella. Päätöksen esittelyssä puolestaan kerrotaan, että hankkeeseen ”tulisi varata rahastosta 70 000 euroa tutkimuksen ostamista varten.” Tämän on tarkoitus kattaa tutkijan palkkauksen ohella tutkijan ja mahdollisen ohjausryhmän kohtuulliset kulut.
Toisin kuin rovasti Kuoppalan kirjoituksesta voidaan tulkita kirkkoherra Ali Kulhia ei toiminut päätöksen esittelijänä eikä osallistunut kirkkoneuvoston kokoukseen 2.7.2020. Kirkkoneuvosto päätti Viialan kirkon juhlatutkimusprojektin käynnistämisestä ja rahoituksesta yksimielisesti vs. kirkkoherra Kukka-Maaria Salmiovirran esityksestä. Päätös tehtiin huolellisen valmistelun ja perehtymisen pohjalta.
Historiantutkimus on haastava kenttä, koska toisin kuin monien muiden tieteenalojen kohdalla sen tuloksilta odotetaan yleistä luettavuutta ja ymmärrettävyyttä. Tämän johdosta voi olla joskus haastavaa hahmottaa, mitä eroa on vaikkapa historiikeillä, muistelmilla ja tutkimuksilla. Tutkimusta koskevat erilaiset laatustandardit kuin vaikkapa muistelmia ja sen tulokset saatetaan tavallisten lukijoiden lisäksi tiedeyhteisön kriittisen tarkastelun kohteeksi.
Nyt tilattavassa tutkimuksessa on kyse ennen kaikkea Viialasta, mutta sellaisella tavalla ja tarkkuudella, jossa Viialan omaleimainen tehdaspaikkakunta ja seurakunta avautuvat osaksi laajempaa suomalaisen yhteiskunnan muutosta 1900-luvun myllerryksissä. Näin ollen tilattavalla tutkimuksella on laajempaa kuin vain paikallista merkitystä, josta syystä perinteiset seurakuntahistoriat eivät voi sitä korvata.
Kyse ei ole vain siitä mitä aineistoja luetaan, vaan mitä niiltä kysytään ja miten niitä tulkitaan. Katsomme, että nyt tilattava tutkimus täyttää Hiekin testamentin ehdot ja koituu Viialan seurakunnan hyväksi tavalla, joka dokumentoi ja analysoi seurakunnan ja alueen erityispiirteitä laajempienkin piirien hyväksi.
Mika K T Pajunen
kirkkoneuvoston vpj.
Arja Tarela
talouspäällikkö
Akaan seurakunta

Akaan seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Mika Pajusen (keskellä) mukaan nyt tilattavassa tutkimuksessa on kyse ennen kaikkea Viialasta, mutta sellaisella tavalla ja tarkkuudella, jossa Viialan omaleimainen tehdaspaikkakunta ja seurakunta avautuvat osaksi laajempaa suomalaisen yhteiskunnan muutosta 1900-luvun myllerryksissä. Kirkkovaltuuston kokouksesta otetussa kuvassa myös Nina Weltzien (vas.) ja Mervi Pulkkinen. Kuva: Juha Kosonen.
Lue rovasti Kuoppalan mielipidekirjoitus täältä: ”Kulhia on itse keksinyt itselleen tehtävän, joka maksetaan testamenttirahoilla” – Viialan entinen kirkkoherra kysyy, onko 70 000 euron 70-vuotistutkimus kilpailutettu