Quantcast
Channel: Akaan Seutu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Elina Anttilan mukaan Aki Viitasaaren johtajuudesta puuttui kannustaminen ja yhdessä tekeminen

$
0
0

Akaan va. perusturvajohtaja Elina Anttila koki ilmapiirin Akaan johtoryhmässä negatiiviseksi ja välillä myös ahdistavaksi.

Akaan kaupunginjohtajan virasta irtisanotun Aki Viitasaaren valitusasian suullinen käsittely jatkui Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa tiistaina, jolloin Akaan kaupungin kutsumina oikeudessa kuultiin entisiä ja nykyisiä luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita, yrittäjäyhdistysten edustajia, paikallislehden toimittajaa sekä haastemiestä.

Kuultavina olivat Akaan valtuuston puheenjohtaja, Viitasaaren luottamusta selvittäneen tilapäisen valiokunnan varajäsen Jaakko Leinonen (kok), tilapäisen valiokunnan jäsen, valtuutettu Mika Setälä (kd), tilapäisen valiokunnan jäsen, valtuutettu Heli Piirainen (vihr), entinen valtuutettu Susanna Saxberg (kok), kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen, va. perusturvajohtaja Elina Anttila, entinen Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa, kiinteistöpäällikkö Henri Salonen, Toijalan Yrittäjien entinen puheenjohtaja, tilapäisen valiokunnan varajäsen Sirkka Koivuniemi, Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Parikka, Kylmäkosken Yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola, Akaan Seudun toimittaja Mikko Peltoniemi sekä haastemies Heikki Sippola.

Todistajista Elina Anttila ja Jukka Oksa eivät ole aiemmin antaneet lausuntoaan asiassa. Muut todistajat ovat tilapäiselle valiokunnalle lausunnon antaneiden tai haastateltujen joukossa.

Yhteistyö oli vähäistä

Akaan kaupungin asianajajana asiassa toimivan Timo Jarmaksen kysymykseen Viitasaaren yhteistyökyvystä va. perusturvajohtaja Elina Anttila totesi yhteistyön olleen vähäistä tai olematonta. Anttila tapasi kaupunginjohtajaa johtoryhmässä, joka kokoontui kahden viikon välein.

– Väliaikoina yhteistyötä ei paljon ollut, säännöllisiä tapaamisia ei ollut lainkaan.

Myös Urjalan kunnan perusturvajohtajan virkaa hoitavan Anttilan mukaan Urjalan ja Akaan johtoryhmillä on paljon eroavuuksia. Anttilan mukaan Urjalassa johtoryhmä on keskusteleva, sen jäsenet tuovat esiin omia näkökulmiaan ja niitä halutaan kuulla ja ryhmässä mietitään tulevaisuutta pitkälle eteenpäin.

– Ilmapiiri siellä on avoimempi, positiivinen ja arvostava.

Asiantuntijuutta ei arvostettu

Anttila kertoi kokeneensa Akaan johtoryhmän negatiivisena ja välillä myös ahdistavana. Anttilan mukaan työskentely oli paljon raportointityyppistä, se ei ollut eteenpäin menevää eikä tulevaa suunnittelevaa. Anttila ei kokenut ilmapiiriä arvostavaksi.

– Itse koin, että oli äärimmäisen vaikea työskennellä. Koin, että asiantuntijuuttani ja mielipiteitäni ei arvostettu.

Anttilan mukaan isoista asioista ei keskusteltu riittävästi ja toiminnalta puuttui punainen lanka, jonka eteen olisi yhdessä tehty töitä.

– Keskusteltiin senhetkisistä päätöksistä, mitä oli tulossa ja menossa. Laajempi pohdinta puuttui kokonaan.

Asianajaja Timo Jarmaksen kysyessä tarkennusta siihen, kuka ei arvostanut, Anttila kertoi kokeensa, että kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ei arvostanut häntä.

Anttilan mukaan erityisesti alkuvaiheessa kaupunginjohtaja muutti seuraavassa päätöksentekovaiheessa Anttilan valmistelemia asioita. Esimerkkinä Anttila mainitsi talousarviokäsittelyn. Anttila totesi, että Viitasaari ei kertonut tekemistään muutoksista. Se olisi Anttilan mukaan ollut toivottavaa, koska hän joutui esittelemään talousarvion valtuustolle tietämättä aina itsekään, mitä kohtia oli muutettu.

Palautetta ei tullut

Anttila kertoi lopettaneensa johtoryhmässä puhumisen omista näkemyksistään koettuaan, että niillä ei ole merkitystä. Anttila totesi odottaneensa, että johtoryhmässä olisi yhdessä pohdittu tulevaisuutta ja strategista suuntaa.

– Se jäi omalta kohdalta kokematta.

Viitasaaren johtamistapaa Anttila kuvaili hallinto-oikeudessa autoritääriseksi.

– En kokenut, että se olisi aitoa keskustelua tai vuorovaikutusta. En kokenut saavani palautetta hyvässä enkä pahassa enkä kokenut sellaista, että kannustettaisiin tai yhdessä kehitettäisiin ja kehityttäisiin. Kaikki se jäi Viitasaaren johtajuudesta puuttumaan.

Anttila totesi sopeutumisen tilanteeseen itselleen äärimmäisen vaikeaksi ja kokeneensa, että hän ei löydä keinoja muuttaa tilannetta. Työnantajansa, Urjalan kunnan kunnanjohtajan Hannu Maijalan kanssa Anttila päättyi ratkaisuun hakeutua työnohjaukseen.

– Yritin sopeuttaa itseäni toimintatapaan, että kestäisin sen paremmin.

Anttila ei kertonut kaupunginjohtaja Viitasaarelle hakeutumisesta työnohjaukseen, koska Anttila koki, että se olisi voinut heikentää hänen asemaansa.

Kutsu kuulemistilaisuuteen yllätti

Anttila kertoi hallinto-oikeudessa myös saaneensa Viitasaarelta kutsun kuulemistilaisuuteen koskien kirjallisen varoituksen antamista liittyen luvattomaan poissaoloon töistä. Anttilan mukaan kyse oli työnantajan hyväksymästä koulutuksesta. Kuulemista ei lopulta järjestetty, ja  asiaa käsiteltiin henkilöstöjaostossa, joka Anttilan mukaan totesi asian olevan kunnossa. Tukea koulutukseen osallistumiseen Anttila sai myös  Jouko Rytköseltä ja Saila Kallioiselta. Anttilalla ei ole tietoa, tiesikö Viitasaari hänen olleen koulutuksessa.

– Olisi ollut korrektia etukäteen käydä keskustelua, ennen kuin tällainen ilmoitus tuli vähän puskista, Anttila totesi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Trending Articles