
Anni Sinnemäki tulee Akaaseen 11.8. Vasenkätisten Vestivaalille Arto Nybergin haastateltavaksi ja vastaanottamaan Vuoden Vasenkätisen kiertopalkinnon. Kuva: Anna Salmisalo.
Anni Sinnemäki on Vuoden Vasenkätinen 2018. Hänet palkitaan lauantaina 11. elokuuta Vasenkätisten Vestivaalin kello 15 alkavassa iltapäiväohjelmassa Viialan torilla. Palkitsemisen jälkeen toimittaja Arto Nyberg haastattelee Sinnemäkeä.
Vuoden Vasenkätisen valitsee Akaan elävän musiikin yhdistys Almu.
Anni Sinnemäki on syntynyt Helsingissä vuonna 1973 ja toiminut Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2015 ja nykyisin kaupunkiympäristön apulaispormestarina. Vihreiden kansanedustajana hän oli vuodesta 1999 vuoteen 2015 ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2005 vuoteen 2015.
Vuosina 2009-2011 Sinnemäki oli työministeri ja Vihreiden puheenjohtaja. Sinnemäki on kirjoittanut sanoituksia Ultra Bralle sekä runokirjat Sokeana hetkenä ja Aleksis Kiven katu.
Yhteiskunta on kiinnostanut aina
Anni Sinnemäki kävi peruskoulunsa Helsingissä Suomalais-venäläisessä koulussa ja Itäkeskuksen koulussa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti vuonna 1992 Kallion lukiosta ja opiskeli sen jälkeen Helsingin yliopistossa filosofiaa ja Venäjän kirjallisuutta.
Suursuosioon nousseen ja viime vuonna paluun tehneen Ultra Bran sanoituksia Sinnemäki kirjoitti vuosina 1995–2001.
– Kun aloitin, tuntui kirjoittaminen jopa hieman pelottavalta, ja kun lopetin, en voinutkaan tehdä niin, vaan jatkoin kirjoittamista. Yhtyeelle sanoittaminen oli kiitollista, ihmiset kuuntelivat sanoituksia ja antoivat palautetta. Koskettavin palaute kirjoittajalle on kai se, että teksti on ollut jollekulle hyvin tärkeä hänen omassa elämässään.
Yhteiskunnasta Sinnemäki kertoo olleensa kiinnostunut niin kauan kuin muistaa.
– Kasvoin kylmän sodan kaksinapaisessa maailmassa ja perheessä, jossa maailmasta ja sen tilasta keskusteltiin – ainakin silloin kun sitä vanhemmiltani vaadin. Ajattelin paljon sotia, tulevaa mahdollista ydinsotaa ja menneisyydestä holokaustia, Suomen punaisia ja valkoisia, Yhdysvaltain sisällissotaa ja ensimmäistä maailmansotaa. Keskityin paljon siihen, mikä mielestäni tuntui olevan väärin.
Ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan Sinnemäki toimi Vihreiden ryhmän varapuheenjohtajana.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki tunnetaan myös kansanedustajana ja ministerinä sekä Ultra Bran sanoittajana. Kuva: Anna Salmisalo.
– Tajusin paljon hallituspuolueen kansanedustajan vastuusta ja siitä, miten toisen osapuolen näkemyksiä on politiikassa hyvä ymmärtää. Väärä päätös viidennestä ydinvoimalasta oli karvain pettymys, päätös samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta rekisteröidä parisuhteensa ilonaihe.
Helsingin apulaispormestarina Sinnemäen toimialaan kuuluvat maankäyttö ja kaupunkirakenne, rakennukset ja yleiset alueet sekä palvelut ja luvat.
Vuoden Vasenkätisen kiertopalkinto siirtyy Anni Sinnemäelle miesten lentopallomaajoukkueen kapteenilta Eemi Tervaportilta. Ennen Tervaporttia Vuoden Vasenkätiseksi on valittu ja Viialassa haastateltu muun muassa Tuomas Kyrö, Jörn Donner, Jukka Rasila, Kaija Saariaho, Tiina Lymi ja Jari Tervo.
Seurahuone soi Alatalosta Uniklubiin
Vasenkätisten Vestivaalin iltapäiväohjelman Viialan torilla aloittavat kello 15 huuliharpunsoiton Suomen mestari, akaalainen Serko Nieminen ja häntä kitaralla säestävä Henry Kuronen. Kaksikko soittaa toisen settinsä Vuoden Vasenkätisen palkitsemisen ja haastattelun jälkeen.
Illaksi Vasenkätisten Vestivaali siirtyy Viialan Seurahuoneelle, missä lipunmyynti alkaa kello 18. Kello 19 alkaen Vasureiden lavalle nousevat Mikko Alatalo, Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset, Eini ja Uniklubi.
Mikko Alatalon ensimmäinen iso hitti oli nimikappale vuonna 1974 ilmestyneeltä Maalaispoika oon -soolodebyyttilevyltä. Vuosina 1975–1977 Alatalo keikkaili progebändi Tabula Rasan kanssa ja kirjoitti muun muassa sen debyyttialbumi Tabula Rasan sanat yhtä kappaletta lukuun ottamatta.
1970- ja 80-lukujen vaihteessa Alatalo julkaisi kunnianhimoisen Lauluja Siirtomaa-Suomesta -trilogian. Siihen kuuluivat Yhdentoista virran maa (1978), Iso joki tulvii (1981) ja III tasavallan vieraana (1982).
1970-luvun lopulta alkaen Alatalo voitti neljästi Syksyn Sävel -kilpailun kappaleilla, Vicky Lee (1978), Rikoo on riskillä ruma (1980), Mummoni ja moukarinheitto (1981) sekä Minna (1986).
Vuonna 2005 Mikko Alatalo ja Harri Rinne palkittiin ensimmäisenä työparina Juha Vainio -palkinnolla.
Pekka Pirttikankaan ensimmäinen suomenkielinen levy Faarao Pirttikangas -nimellä ilmestyi vuonna 2011. Levyn nimi oli Kuhmalahden Nubialaiset, ja sitä tehdessä syntyi samanniminen kokoonpano. Samalla, myös Vasureille tulevalla porukalla syntyi levy Kaatopaikan kuningas vuonna 2013 sekä Papyloonin barbecue syksyllä 2016.
Vasureiden aiempien vuosien esiintyjistä lähimpänä Faarao Pirttikankaan musiikillista maailmaa on ehdottomasti ollut Tuomari Nurmio.
Einin vauhti ei laannu
Aktiivisesti keikkailevan ja takuuvarmat menojuhlat tarjoavan Einin ura alkoi 17-vuotiaana Yes sir, alkaa polttaa -singlestä marraskuussa 1977. Pellon Orajärvellä maata viljelleen viisilapsisen perheen toiseksi nuorimmainen oli kiertänyt Lapin laskettelukeskuksia veljensä Sailons-bändin solistina 14-vuotiaasta, kunnes häntä erään keikan päätteeksi rohkaistiin lähettämään demo Toivo Kärjelle silloiseen Finnlevyyn.
Einin 80-luvun alkupuolen albumit Eini & Lady (1981), Jossakin, jos haluat (1982), Aika pakkaus (1983) ja Eini (1985) muodostavat diskohittijatkumon, josta suurimpia menestyksiä olivat Xanadu-musikaalin nimikkobiisi sekä Kulta rakas, Rajana taivas, Haloo hela Finland, Monta yötä ja Madonnan Like a Virgin -hitin suomennos Olen neitsyt.
Vuonna 2005 Eini sai Iskelmä-Finlandia-ehdokkuuden ja teki vuosikymmenen isoimman hittinsä Kun kosket mua. Vuonna 2016 hän sijoittui Uuden Musiikin Kilpailun seitsemänneksi kappaleella Draamaa. Samana vuonna Eini nähtiin myös Tähdet, tähdet -ohjelmassa.
Uniklubilla uusi levy ja vanha hittikimara
Tamperelainen Uniklubi oli yksi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen isoista kotimaisista rock-menestyjistä. Bändi nousi suuren yleisön tietoisuuteen ihastuttaneella ja vihastuttaneella kesän 2004 hitillään Rakkautta ja piikkilankaa. Debyyttialbumi myi reilusti platinaa ja pokkasi samana vuonna Emma-pystin parhaana rock-tulokkaana.

Uniklubilta kuullaan Vasenkätisten Vestivaalilla aiempien klassikoiden lisäksi nippu uunituoreen Tulennielijä-levyn biisejä.
Kakkosalbumi Kehä julkaistiin 2005 ja seuraavat studiolevyt vuosina 2007, 2009 ja 2014. Bändi vakiinnutti suosionsa ahkeran keikkailun ja lukemattomien hittien myötä myös tälle vuosikymmenelle.
Uniklubin uusin levy Tulennielijä ilmestyi huhtikuussa 2018. Siltä löytyy kaikkea mitä monipuoliselta rock-levyltä pitääkin: Säröä ja kertosäekaahausta mutta myös kauniita laulumelodioita, pianoballadeja ja haasteellisempaakin sovitusmaailmaa.