
Jaakko Leinosen mukaan Akaasta tehdään vireä elinvoimakunta siten, että asukkaita ja yrityksiä palvellaan hyvin.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja strategiaohjausryhmän puheenjohtaja Jaakko Leinosen mukaan Akaan kaupungin vuosille 2018–2025 tehdyn strategian lähtökohta on Akaan toiminnan selkeyttäminen ja selkeät strategiset päämäärät. Taustaoletuksena on, että sote-uudistus tulee voimaan.
– Kunnan tehtäviin sote-uudistuksen jälkeen jäävät elinvoima, sivistys, infrastruktuuri, rakennusten hallinta ja terveyden edistäminen. Me tarvitsemme uusia toimintamalleja, jotta Akaa menestyy kuntien välisessä kilpailussa.
Akaan kaupunginhallituksen keskiviikkona 22.5. hyväksymän strategiaehdotuksen mukaan Akaan kaupungin strategiassa on viisi painopistettä: Akaa on vireä, innovatiivinen, kaunis, saavutettava ja uudistuva. Eli viksu.
Leinonen kertoo, että strategiaan tehdään erikseen toimenpideohjelmat, joiden avulla strategian painopisteisiin päästään. Toimenpideohjelmat ovat elinvoimaohjelma, sivistysohjelma, henkilöstöohjelma, konserniohje ja omistajapolitiikkaohjelma sekä terveyden ja hyvinvoinnin ohjelma.
– Vastuulautakuntia on ohjeistettu alkaa valmistella omaan toimialaan kuuluvaa toimenpideohjelmaa. Tavoite on, että toimenpideohjelmat päätetään elokuun valtuustossa.
Elinvoimaa markkinoinnilla ja myynnillä
Strategian toiminta-ajatus on se, että Akaa on aktiivinen, hyvien yhteyksien kaupunki Suomen kasvukolmiossa. Leinosen mukaan Akaan toimintaa ohjaavia arvoja ovat turvallisuus, aktiivinen avoimuus ja vuorovaikutus sekä kestävä kehitys.
Strategian viiteen painopisteeseen sisältyvät Akaalle asetetut päämärät: Akaa on vireä elinvoimakunta ja tapahtumarikas kunta, Akaassa asioidaan sähköisesti, Akaan kirjastot ovat informaatiokeskuksia, Akaa on viihtyisä ja tunnettu kaupunki, akaalaisten hyvinvointi lisääntyy, Akaassa palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja niiden tuotanto monimuotoista, Akaa edistää sujuvampaa liikkumista, Akaan henkilöstö viihtyy työssään ja Akaa on hyvä kumppani.
Leinosen mukaan Akaasta tehdään vireä elinvoimakunta siten, että asukkaita ja yrityksiä palvellaan hyvin.
– Meillä on isoja asioita menossa eteen päin, esimerkiksi Akaa-Point, jonne liikennevirasto tekee ratasuunnitelmaa. Meillä on myös hyvin ketterä kaupunkikehitysyksikkö, jolta yritykset saavat hyvää palvelua. Lisäksi meidän on saatava asukkaita, yrityksiä ja työpaikkoja lisää. Näihin päästään esimerkiksi siten, että Akaata markkinoidaan ja myydään.
Leinonen kertoo, että kaupunki ei aio ottaa vetovastuuta Akaassa järjestettävistä tapahtumista.
– Akaassa tapahtuu ihan mielettömästi. Kaupungin tehtäväksi jäisi kertoa tapahtumista. Kaupungin ei ole järkeä tuottaa niitä sillä sen tekevät yhdistykset, yksityiset henkilöt ja yritykset.
Leinosen mukaan Akaan kaupunki aikoo ottaa käyttöön uusia sähköisiä palvelumalleja, jotta akaalaisten asiointi kaupungin kanssa helpottuu.
– Palvelujen käyttöön myös opastetaan. Kirjastosta kuntalainen on helppo saavuttaa. Kirjastosta voisi saada palvelujen käytön opastuksen lisäksi esimerkiksi yhteystietoja tai hyödyllisen nettilinkin.
Tienviitat kuntoon
Akaan viihtyisyyden lisäämiseksi Leinonen laittaisi ensimmäiseksi Akaaseen opastavat tienviitat kuntoon. Lisäksi kaupunkikuvan siisteyteen tulee panostaa.
– Kaupungin pääväylillä pitäisi aina pimeään aikaan varmistaa, että kaikki valot palavat. Kesäaikaan pidetään huolta, että istutukset ovat siistejä. Esimiesten pitää ohjata työntekijöitä laittamaan nämä asiat kuntoon. Kaupungin budjetissa on rahat tätä varten ja kaupungin työntekijöille maksetaan näistä asioista palkkaa.
Akaan tunnettuuden Leinonen uskoo lisääntyvän kaupungin viestintää tekevän viestintätoimisto Kreabin avulla.
– Olemme tehneet kyselyjä ja keskustelleet henkilökunnan, yrittäjien ja akaalaisten kanssa. Keskusteluissa nousi esiin se, että Akaan sijaintia ei tiedetä. Se pitää korjata.
Akaalaisten hyvinvointi lisääntyy Leinosen mukaan kaupungin markkinoinnin ja myynnin kautta syntyvien työpaikkojen myötä. Myös tuleva hyvinvointikeskus lisää kaupunkilaisten hyvinvointia.
Palvelusetelitarjontaa lisätään
Leinonen toteaa, että Akaassa tuotetaan palveluita poikkeuksellisen paljon omana työnä. Strategiassa mainittu palveluiden monimuotoisuus tarkoittaa muun muassa sitä, että jatkossa palveluita tuotetaan yhteistyössä toisten kuntien, yhteisöjen ja yritysten kanssa.
– Lisäksi lisäämme palvelusetelitarjontaa. Asiakas saa itse päättää mistä sillä setelillä palvelunsa ostaa.
Sujuvampaan liikkumiseen päästään Leinosen mukaan esimerkiksi lobbaamalla kolmatta ja neljättä raidetta sekä kehittämällä ysitietä.
Etätyömahdollisuudet käyttöön
Leinonen kertoo, että kaupungin henkilöstön viihtymistä työssään voidaan lisätä esimerkiksi ottamalla käyttöön etätyömahdollisuuksia niillä ammattialoilla, joilla se on mahdollista. Myös tehokkaat tietoliikenneyhteydet lisäävät työssä viihtymistä.
– Minun mielestäni kaupungintalon avoimuus ja läpinäkyvyys lisäävät työhyvinvointia. Kaupungintalolta voisi poistaa väliseiniä ja tuoda lasiseiniä tilalle. Tiiliseinä ja ovi eivät lisää avoimuutta ja vuorovaikutusta.
Kumppanuutta lisätään muun muassa kuntalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden kuntien kanssa.
– Elinvoimaohjelmaan tulee varmaankin mittaristot, joilla tarkkaillaan kuka tapaa mitä yrityksiä, yhteisöjä ja toisia kuntia. On tärkeää, että olemme laajasti yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa.
Strategiaa käsitellään seuraavan kerran kaupunginvaltuustossa 30.5.
Sähköisessä kyselyssä kannatettiin eniten akaalaisten hyvinvoinnin lisäämistä
Akaan kaupungin teettämä Otakantaa.fi -kysely päättyi huhtikuussa. Vastauksissa eniten kannatusta saivat seuraavat strategiset päämäärät: akaalaisten hyvinvoinnin lisääminen (183 ääntä), Akaa on viihtyisä ja tunnettu kaupunki (173 ääntä), sujuvampi liikkuminen (162 ääntä), palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja tuotanto monimuotoista (160 ääntä), henkilöstö viihtyy työssään (158 ääntä) ja Akaa on Pirkanmaan elinvoimakunta 2025 (149 ääntä).
Kyselyyn annettiin yhteensä 237 vastausta. Pääosa vastaajista (197 kpl) oli Akaan asukkaita ikäryhmässä 30 – 65 vuotta (207 kpl) ja työssäkäyviä (177 kpl). Yrittäjien vastauksia oli 21 kpl ja eläkeläisten 25 kpl.
Kaikki kyselyssä avoimiin vastauskenttiin annetut ehdotukset ja mielipiteet ovat päättäjien käytettävissä. Kannanottoja on jo hyödynnetty strategian valmistelussa ja niitä tullaan jatkossa hyödyntämään strategiaa toteuttavissa toimenpideohjelmissa.