
Urheiluakatemiatoiminnasta kiinnostuneita seurojen edustajia oli koolla Toijalan yhteiskoululla tiistaina.
Akaaseen saatetaan perustaa liikuntaluokat sekä Toijalan yhteiskouluun että Viialan yhtenäiskouluun syksyksi 2019. Ajatus nousi esiin tiistai-iltana, kun akaalaisille urheiluseuroille esiteltiin Olympiakomitean urheiluakatemiatoimintaa.
Urheiluakatemia-illan järjestivät lentopallon mestaruusliigajoukkue Akaa-Volley ja junioritoimintaa pyörittävä A-Volley, jotka haluavat yhdistää useiden lajien voimavarat ja tavoitteet. Päämääränä on nuorten urheilijoiden päivittäisharjoittelun parantuminen.
Monenlaista toimintaa monella tasolla
Helsingistä Rovaniemelle ulottuva urheiluakatemiatoiminta muodostaa huippu-urheilun alueellisen verkoston. Siinä on mukana urheilijan polun kaikissa vaiheessa olevia urheilijoita, valmentajia ja asiantuntijoita. Urheilijan polku ulottuu alakoulusta aina ammattilaisuran jälkeiseen elämään.

Viialan Peli-Veikkojen puheenjohtaja ja Akaan Jalkapalloilun Tuki Oy:n toimitusjohtaja Kari Salin (kesk.) kertoi Antti Paanaselle (vas.) akaalaisseurojen yhteisistä tekonurmihankkeista.
Urheiluakatemiatoimintaa on eri puolilla Suomea monessa muodossa ja monella tasolla. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu 21 yksikköä. Niitä ovat 7 kasvattajaurheiluakatemiaa, 7 alueellista urheiluakatemiaa, 2 lajikohtaista valtakunnallista valmennuskeskusta, 4 valtakunnallista valmennuskeskusta tai alueellista urheiluakatemiaa sekä 1 valtakunnallinen urheiluakatemia/valmennuskeskus.

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala (vas.) ja Viialan yhtenäiskoulun liikunnanopettajat Heini Salonen ja Lassi Lehtonen pitivät Akaan koulujen urheilupainotteisuuden lisäämistä hyvänä asiana.
Akaassa urheiluakatemiatoimintaa esittelivät Olympiakomitean pitkäaikainen valmennuspäällikkö Antti Paananen sekä Lentopalloliiton urheilutoiminnan johtaja Sami Heikkiniemi. Toijalan yhteiskoulun auditorioon oli tullut lentopalloseurojen lisäksi asiasta kiinnostuneita edustajia Toijalan Vauhdista, Toijalan Pallo -49:stä, Viialan Peli-Veikoista, Akaan Iskusta, Toijalan Valppaasta, salibandyseura Toijala Fumblers Teamistä ja ultimateseura T.U.F.F:sta.
Tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa
Yläkouluikäisten urheiluakatemiatoiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön koulujen kanssa. Esimerkiksi Vantaalla kaupungin kaikkien yläkoulujen lukujärjestykseen on varattu harjoitteluaikaa tiistaiaamuun ja keskiviikkoiltapäivään.
Akatemiakoulut sitoutuvat rakentamaan liikunnallista kulttuuria ja kasvattamaan oppilaat urheilulliseen elämäntapaan. Koulujen, lajiliittojen ja seurojen yhteistyö puolestaan pohjautuu valtakunnallisesti sovittuihin valmennuksellisiin sisältöihin.
Akaan urheiluakatemia-illassa olivat paikalla Toijalan yhteiskoulun ja Viialan yhtenäiskoulun rehtorit sekä molempien koulujen liikunnanopettajia. Koulujen suhtautuminen akatemiatoiminnan aloittamiseen Akaassa oli erittäin myönteistä. Kun tilaisuuden lopussa keskusteltiin asian eteenpäinviemisestä, nappasi Viialan yhtenäiskoulun rehtori Saija Montonen pallon kouluille.
– Mitä olisitte mieltä, jos teemme sivistyslautakunnalle esityksen liikuntapainotteisista luokista? Liikuntatunnithan tulevat valinnaisaineista. Näin saadaan tuntijako aikaiseksi, eikä se tule kauheasti maksamaankaan, koska heillä on sama tuntimäärä kuin muilla, Montonen heitti ja jatkoi.
– Koulujen kautta tämän täytyy lähteä, koska meillä on valmius sen toteuttamiseen. Me teemme Jorman kanssa tuntijaon. Ei siinä sen kummempaa ole.
Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala piti ajatusta hyvänä. Myös Akaa-Volleyn edustajana paikalla ollut sivistysjohtaja emeritus Heikki Tuokko arvosti aloitteellisuutta tuoreeltaan.
– Jos rehtorit tekevät esityksen, asia on huomattavan yksinkertainen.
Koska koulupäivän aikana tehtävä harjoittelu on paljon muutakin kuin lajitreeniä, Tuokko ei pitänyt edes Viialan tämänhetkistä salitilannetta esteenä.
– Seitsemännen luokan tavoitteet eivät ole mistään tiloista kiinni.
Sitäkin ehdittiin pohtia, pitääkö toiminta keskittää Viialaan tai Toijalaan. Muun muassa Viialan yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Lassi Lehtonen oli sitä mieltä, että liikuntaluokat pitää saada molempiin yläkouluihin. Kannatusta tuli esimerkiksi Akaa-Volleyn toiminnanjohtajalta Markku Kuopalta.
– Minun henkilökohtainen kantani on, että ei ruveta uudestaan rakentamaan Hirsikangasta tuohon väliin. Totta kai tasapuolisesti molempiin, ja minä uskon, että kaikki ovat tässä ryhmässä sitä mieltä, että ilman muuta teette esityksen, Kuoppa totesi vielä rehtoreille.
Paikalla olleet yhdistykset päättivät kokoontua koulujen ja kaupungin edustajien kanssa viemään urheiluakatemia-asiaa eteenpäin elokuun alussa pidettävässä tapaamisessa.