
Poliisiopiskelijat Heidi Häkli (vas.) ja Milla Haapasalo kehottivat Toijalan yhteiskoulun oppilaita hankkimaan heijastimet.
Poliisiammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijat Mahdi Ali, Heidi Häkli ja Milla Haapasalo puhuivat perjantaina Toijalan yhteiskoulun oppilaille liikenneturvallisuudesta.
Viime aikoina suureen suosioon noussut Pokémon Go -peli näkyy Heidi Häklin mukaan valitettavasti myös vaaratilanteina liikenteessä. Hän muistutti, että vaikka peli on hauska, on sitä pelatessa syytä pitää järki päässä. Hän kertoi oppilaille itselleen sattuneesta tapauksesta, jossa peli johti vaaralliseen tilanteeseen.
– Ajoin autoa siviilivaatteissa. Yhtäkkiä auton eteen syöksyi kaksi nuorta ihmistä, jotka todennäköisesti metsästivät puhelimillaan Pokémoneja. Sain tehtyä hätäjarrutuksen, kumpikaan pojista ei jäänyt auton alle, mutta he säikähtivät paljon. Pojat lähtivät pois auton edestä, nostivat keskisormet pystyyn ja haistattelivat minulle.

Pokémon Gota pelatessa on syytä olla varovainen ja muistaa myös hyvät käytöstavat, Milla Haapasalo (vas.) ja Heidi Häkli muistuttivat.
Häkli jatkoi, että peliä tulisi pelata hyvällä asenteella ja ottaa oppia tapahtuneista tilanteista. Myös käytöstavat olisi syytä pitää mielessä.
– Minä olisin pahimmassa tapauksessa voinut joutua vastuuseen kuolemantuottamuksesta lapselle. Se ei ole leikin asia. Myös näille lapsille olisi voinut käydä todella huonosti Pokémonien takia, Häkli sanoi.
Häkli muistutti oppilaita myös siitä, että jo 15-vuotiaat ovat rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Sitäkin nuoremmalle voi tulla vahingonkorvausvastuu.
– Jos aiheutatte vahinkoa ja teidän takianne joku auto esimerkiksi menee aivan kasaan, on mahdollista, että lasku tulee teille, Häkli totesi.
Poliisiopiskelijat muistuttivat myös, että temppupyöräily ja polkupyörällä kikkaileminen kuuluvat kotipihalle tai muihin paikkoihin, jossa se ei häiritse muita tienkäyttäjiä.
– Pyörällä temppuillessa keskittyminen voi herpaantua ja pian pyöräilijä löytää itsensä autotieltä. Taas ollaan vaaratilanteessa. Tämä ei toki tarkoita, että aina kaikki vika on lapsissa ja nuorissa, mutta silmät täytyy liikenteessä pitää auki, Häkli kertoi.
Suuri osa Toijalan yhteiskoulun auditorioon saapuneista kahdeksasluokkalaisista on aikeissa hankkia mopokortin ensi vuonna.
– Vuoden päästä te olette niitä, jotka joutuvat varomaan liikenteessä kännykkäpelejä pelaavia lapsia. Tiedän tapauksen, jossa Pokémonia pelaava kahdeksanvuotias jäi viisitoistavuotiaan mopoilijan päälleajamaksi, Mahdi Ali totesi.
Häklin mukaan mopoja tai mopoautoja ei saa virittää, sillä niiden rakenne on heikompi kuin auton. Mopojen ja mopoautojen maksiminopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa niiden käyttäjien oman turvallisuuden takia.
Ali kertoi, että mopon tai mopoauton virittämisestä voi myös seurata sakkoa.
Heijastin ei ole nolo
Poliisiopiskelijat muistuttivat, että syksyn myötä kaikille tielläliikkujille tulee ajankohtaiseksi heijastimen hankkiminen.

Sirkku Näsi (vas.), Oona Hietala ja Nina Anttila pitivät poliisiopiskelijoiden luentoa mielenkiintoisena.
– Kun teillä on heijastin, autoilijat, mopoilijat ja pyöräilijät näkevät teidät. Jos olette pimeässä tiellä etsimässä esimerkiksi Pokémoneja ilman heijastinta, ei autoilijalla ole välttämättä mitään mahdollisuutta nähdä teitä. Nykyään on jo ihan kivan näköisiäkin heijastimia, ja on ihan coolia pitää heijastinta, Häkli totesi.
Milla Haapasalo muisteli omaa nuoruuttaan, ja myönsi, että hänen kaveripiirissään heijastinta pidettiin jollakin tavalla nolona.
– Jälkeenpäin olen miettinyt, että miten heijastin muka voisi olla nolo. Onneksi kotoa ja koulusta tuli patistusta heijastimen käyttöön, Haapasalo sanoi.
Koulutuksella pärjää asiakkaiden kanssa
Ali, Häkli ja Haapasalo kertoivat oppilaille myös poliisikoulusta ja poliisina työskentelystä. Oppilaita kiinnosti erityisesti poliisin ammatin vaarallisuus.
– Totta kai tässä ammatissa voi tulla vaarallisiakin tilanteita, mutta meidän koulutuksemme on älyttömän hyvä. Koulutuksessa pidetään huolta siitä, että opimme pärjäämään asiakkaiden kanssa, Häkli totesi.
Haapasalo kertoi, että Poliisiammattikorkeakoulussa on esimerkiksi harjoituskaupunki, jossa opiskelijat voivat harjoitella tulevaisuudessa mahdollisesti eteen tulevia tilanteita.
– Meillä alkaa työharjoittelu vuoden päästä. Silloin olemme käyneet tarpeeksi kursseja ja oppineet asioita, jotta voimme mennä tekemään oikeita keikkoja, Ali sanoi.
Kahdeksasluokkalaisten Oona Hietalan, Sirkku Näsin ja Nina Anttilan mielestä poliisiopiskelijoiden puheet olivat kiinnostavia. Tytöt kertovat ehkä hankkivansa mopokortit ensi vuonna, ja he myös uskovat pysyvänsä tarkkana liikenteessä. Sirkku Näsi kertoi olleensa pienempänä kiinnostunut työskentelystä poliisina.
– Katselin silloin paljon poliisisarjoja, joten ehkä siksi se kiinnosti. En tosin ole asiasta ihan varma enää, Sirkku mietti.