Quantcast
Channel: Akaan Seutu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Kuntosalikaverit kannustavat ikäihmisiä liikkumaan

$
0
0

Raija Pulkkinen (oik.) Toijalasta käy kaksi kertaa viikossa kuntosalilla ja jumpassa sekä harrastaa kotona pilatesta. Pulkkinen käy salilla omatoimisesti, mutta näkee myös kuntosalikaveritoiminnan tarpeellisina. Kuntosalikavereiksi ovat kouluttautuneet Heli Niromaa (vas.), Tuija Isosomppi, Tapani Lampela, Seppo Härmä, Heikki Nevala sekä kuvasta puuttuva Rainer Hirvonen.

Heli Niromaa, Tuija Isosomppi, Tapani Lampela, Seppo Härmä, Heikki Nevala ja Rainer Hirvonen ovat tuoreita vertaisvetureita ja kuntosalikavereita, jotka ovat valmiit opastamaan akaalaisia ikäihmisiä kuntosaliharjoittelussa. Kuntosalikaverit on kouluttanut Akaan kaupungin erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen. Koulutus on perustunut Ikäinstituutin koulutusohjelmaan.

Koulutuksessa on paneuduttu ikääntyneiden voima- ja tasapainoharjoitteluun, ryhmän ohjaamiseen sekä kuntosaliohjaamiseen.

– Kuntosalikaveri lähtee ikääntyneen henkilön kanssa salille 1–3 kertaa tai tarvittaessa useammin, jotta henkilö voisi myöhemmin käydä salilla itsenäisesti. Kuntosalikaverit opastavat laitteiden käytössä, antavat vertaistukea ja toimivat kokemusasiantuntijoina, Riitta Lehtonen kertoo.

Lisää elämää vuosiin

Kuntosalikaverit ovat vapaaehtoisia ja itsekin pääasiassa eläkeläisiä, jotka harrastavat liikuntaa ja käyvät erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtosen ryhmissä. Poikkeuksen tekee nelikymppinen Heli Niromaa, joka lähti mukaan kuntosalikaveritoimintaan luettuaan siitä Akaan Seudusta. Niromaa opiskelee terveyden edistämistä Itä-Suomen yliopistossa.

– Kaikki terveyteen ja liikuntaan liittyvä kiinnostaa. Koska en tällä hetkellä ole päivätöissä, nyt oli aikaa ja mahdollisuus osallistua koulutukseen. Tämä on mielekästä vapaaehtoistyötä, Niromaa perustelee.

Metalliteollisuudesta eläkkeelle jäänyt Heikki Nevala käy myös ulkoiluttamassa Havulinnan vanhuksia. Nevala on monipuolinen liikkuja, joka tuumaa harrastaneensa kaikkea muuta paitsi naisvoimistelua. Hän harjoittelee itsekin kuntosalilla.

– Sieltä ei ehkä saa lisää vuosia elämään, mutta saa elämää vuosiin.

Nosturinkuljettajana työuran tehnyt Seppo Härmä on aikanaan valmentanut nuoria hiihtäjiä Viialan Virissä. Kuntosalikaveriksi hän ryhtyi Riitta Lehtosen kannustamana.

Rautaruukilla yli 40 vuotta työskennellyt Tapani Lampela vetää kahta joogaryhmää, toimii vertaisohjaajana ja kilpailee itse bocciassa.

– Kyllä siihen sopii tällainen kuntosaliohjauksin, Lampela sanoo.

Selkävaivat lopettivat työuran

Erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen (kesk.) on kouluttanut kuntosalikavereiksi Heikki Nevalan (vas.), Heli Niromaan, Tapani Lampelan, Tuija Isosompin ja Seppo Härmän. Kuvasta puuttuu Rainer Hirvonen.

Maalausalan yrittäjänä toimineen Tuija Isosompin työuran katkaisivat selkävaivat. Kuntosalikaveriksi hänet saivat omat kokemukset.

– Olen kokenut sen, mitä hyötyä liikunnasta on, vaikka aloitettaisiin rapakunnosta, sängyn pohjalta. Omasta kokemuksesta valaistuneena into on kasvanut ja sitä olisi kiva jakaa.

Henkilöstöjohdossa työskennellyt Rainer Hirvonen on huolehtinut työssään henkilöstön jaksamisesta. Samaa tavoitetta hän haluaa toteuttaa nyt ikäihmisten parissa. Hirvonen itse pyöräilee, kävelee, liikkuu luonnossa, kalastaa ja vaeltaa. Akaan Kansallisissa Senioreissa hän vetää jumppakerhoa.

– Näen, miten tärkeää ikäihmisille on liikunta, olkoon se jumppaa, ulkona liikkumista tai kuntosalitoimintaa. On tärkeää, että ihminen liikkuu ja sitä kautta pitää yllä liikuntakykyä ja hyvää mieltä.

Kuntosalikaverit muistuttavat, että salilla ei tarvitse ähkiä eikä tavoitella kehonrakentajan ulkomuotoa, vaan harjoittelu aloitetaan maltilla ja rauhallisesti. Varusteiksi riittävät joustavat vaatteet ja luistamattomat sisäjalkineet.

– Anna itsellesi mahdollisuus, lähde kokeilemaan kuukausi, pari ja vertaile ja päätä sitten, oletko edelleen sitä mieltä, että se on pakkopullaa, Tuija Isosomppi sanoo.

Kävelykykyä ja tasapainoa salilta

Erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtosen mukaan lihasvoiman harjoittaminen on ikäihmisille tärkeää  toimintakyvyn säilymisen kannalta.

– Koska seitsemänkymppisillä alaraajojen lihasvoima on vähentynyt noin 40 prosenttia ja naisilla lihasmassaa on joka tapauksessa 30 prosenttia vähemmän kuin miehillä, on tärkeää pitää alaraajojen lihasvoima kunnossa. Se vaikuttaa tasapainoon, kävelykykyyn ja ylipäätään toimintakykyyn ja omatoimiseen elämiseen. Lisäksi hyötynä on nivelten liikkuvuus ja muut liikunnan hyvät terveysvaikutukset.

Lehtosen mukaan kuntosalilla olisi hyvä käydä pari kertaa viikossa. Kuntosaliharjoittelu kuntosalikaverin kanssa on omatoimista ja tapahtuu omalla vastuulla. Kuntosalikaverit eivät anna kuntoutus- tai muitakaan hoito-ohjeita.

Liikuntaryhmiin on tunkua

Kaupungin erityisliikunnanohjaajan Riitta Lehtosen ohjaamiin ikäihmisten liikuntaryhmiin olisi tulijoita enemmän kuin niihin voidaan ottaa. Yksilöohjaukseen erityisliikunnanohjaajan aika ei riitä. Lehtonen toivoo kuntosalikavereista löytyvän tilanteeseen helpotusta.

Kuntosaliharjoittelusta ja -kaverista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Riitta Lehtoseen, joka välittää tiedot edelleen kuntosalikavereille. Kuntosaliharjoittelu tapahtuu kaupungin saleilla, jotka sijaitsevat Toijalan Monitoimihallilla, Viialassa Rasin voimailutilalla ja Kylmäkoskella terveysaseman alakerrassa.

Kuntosalikaveri ei maksa mitään, mutta kuntosalin käyttö on maksullista. Eläkeläisille on tarjolla kuntopassi, joka maksaa 22 euroa vuodessa.

Myös vertaisohjaajatoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Riitta Lehtoseen. Erityisliikunnanohjaajan tavoittaa puhelimella numerosta  040 335 3566 tai sähköpostilla osoitteesta riitta.lehtonen@akaa.fi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Trending Articles