
Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Toijalan Sampolassa seurattiin maanantaina valkokankaalta unihoitaja Marja Ketolaisen etäluentoa uniapneasta. Luentoa seurasi Sampolassa viitisenkymmentä osanottajaa.
Hengitysliiton arvion mukaan noin 300 000–350 000 suomalaista sairastaa uniapneaa. Sen oireita ovat muun muassa väsymys, nukahtelu päiväaikaan, tukehtumisen tunteeseen herääminen, voimakas hikoilu, lisääntynyt virtsaamistarve, sukupuolivietin aleneminen, aamupäänsärky, ärtyneisyys, masentuneisuus, keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus . Hoitamaton uniapnea lisää riskiä sairastua verenpainetautiin, sepelvaltimotautiin ja aivoinfarktiin.
Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistys järjestää uniapneaa sairastaville vertaisryhmiä ja erilaista toimintaa. Tietoa niistä löytyy yhdistyksen verkkosivuilta etelä-pirkanmaan@hengitysyhdistys.fi.
– Kannustamme ihmisiä tulemaan mukaan liikunta- ja muihin toimintaryhmiimme sekä tietysti liittymään jäseneksi, kertoo Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Pessi.
Myös yhdistyksen liikunta- ja toimintaryhmien vetäjä Mai–Len Halonen rohkaisee osallistumaan ryhmiin.
– Otamme mukaan uusia ihmisiä koko ajan, joten kannattaa tulla mukaan kokeilemaan tunnelmaa jo heti seuraavaan tapahtumaan, joka on omaan aikatauluun sopii, Halonen toteaa.
Virkistävästä unesta ihminen herää hyvillä mielin levänneenä. Jos heti aamulla väsyttää ja tekee usein mieli nukkua lisää, kannattaa pohtia omia nukkumistottumuksiaan. Virkistävään uneen liittyy usein säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat, mukava sänky ja terveelliset elämäntavat iltaisin. Niitä ovat rauhoittavat rutiinit, kevyt iltapala ja ajoissa suljetut näyttö- ja kuvaruudut.
Joskus unen laadusta huolestuu ensimmäisenä lähiomainen. Satunnainen ja tasainen kuorsaus ei ole vaarallista. Jos hengitys katkeilee ajoittain unen aikana, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.
Uniapnean hoidosta ja omahoidosta löytyy tietoa myös Hengitysliiton verkkosivuilta ja YouTube-kanavalta. Kansallista uniapneapäivää vietetään 15.3.