Quantcast
Channel: Akaan Seutu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Susanna Saxbergin puhe seinälle nostamisesta koski Antti Kemiä ja Juha Jalosta

$
0
0

Akaan kaupunki on edelleen sitä mieltä, että entinen kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ei joutunut virassaan häirinnän kohteeksi. Viitasaari teki helmikuussa 2017 häirintäilmoituksen, jonka mukaan hän oli kokenut henkistä väkivaltaa ja epäasiallista kohtelua ja joutunut valtuuston kokouksessa vihapuheen kohteeksi.

Akaan silloinen kaupunginjohtaja Aki Viitasaari piti Susanna Saxbergin sanoja törkeänä vihapuheena.

Viitasaari koki häirinnäksi muun muassa 13 valtuutetun aloitteen hänen irtisanomisensa valmistelusta. Häirintää oli Viitasaaren mielestä myös Jouko Rytkösen (kok) ja Juhani Salinin (sd) vierailu hänen työhuoneessaan 2.2.2017 sekä Susanna Saxbergin (kok) puheet.

– Valtuutettu Susanna Saxberg on julkisessa Akaan valtuuston kokouksessa Kylmäkosken kirkonkylän koululla 25.1.2017 todennut, että hän haluaisi nostaa nämä kaksi herraa seinälle, tarkoittaen minua ja tekninen johtaja Antti Kemiä. Kyseessä on törkeä vihapuhe, uhka henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaamisesta ja virkamiehen uhkailu, Viitasaari totesi häirintäilmoituksessaan.

Hannu Järvinen jätti eriävän mielipiteen

Häirintäasiaa on käsitelty useaan kertaan sekä kaupungin toimintamallin mukaisesti että eri luottamuselimissä.

12. syyskuuta 2017 kaupunginhallitus päätti, että Viitasaaren luettelemat tapahtumat eivät täytä häirinnän tunnusmerkistöä. Lokakuussa 2017 Viitasaari puolestaan jätti asianajajansa laatiman oikaisuvaatimuksen syyskuisen päätöksen kumoamiseksi.

Kaupunginhallitus käsitteli Viitasaaren oikaisuvaatimusta joulukuussa 2017 ja päätti hylätä sen. Hallituksen mielestä oikaisuvaatimuksessa ei esitetty sellaisia uusia ja merkittäviä perusteita, joiden perusteella aikaisempaa kaupunginhallituksen päätöstä olisi syytä muuttaa.

Aki Viitasaari koki Jouko Rytkösen (vas.) ja Juhani Salinin käynnin hänen työhuoneessaan uhkaavana.

Kaupunginhallitus korosti myös edelleen, että vaikka oikaisuvaatimuksessa esitetyt tapahtumat ja niistä aiheutuneet toimenpiteet ovat tuntuneet Viitasaaresta epäoikeudenmukaisilta ja ahdistavilta, ne eivät täytä häirintään liittyvää tunnusmerkistöä. Hallituksen mielestä ne eivät Viitasaaren subjektiivisesta tuntemuksesta huolimatta ole häirintää tai epäasiallista kohtelua.

Hannu Järvinen (sd) esitti joulukuun kokouksessa, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä Aki Viitasaaren oikaisuvaatimuksen ja jatkaa asian käsittelyä työnantajalta edellyttävällä tavalla työturvallisuuslain mukaisesti. Järvistä ei kannatettu, mutta hän jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaupunginhallitus totesi osaltaan asian loppuun käsitellyksi.

Inka Loppi (sd), Heli Piirainen, Jukka Salminen (kok) ja Salla Bister (sd) eivät osallisuusjääveinä osallistuneet keskusteluun eivätkä päätöksentekoon.

Vihapuhetta vai vihaista puhetta?

Kaupunginhallituksella on ollut päätösten teon tukena muun muassa häirinnästä syytettyjen lausuntoja. Susanna Saxberg toteaa omassa vastauksessaan, että hän ei ole uhkaillut kaupunginjohtaja Viitasaarta. Kertomansa mukaan hän ei edes puhunut Viitasaaresta.

– Puheenvuorossani tammikuun valtuustossa kyselin, kuka vastaa 500 ihmisen terveyden vaarantamisesta Keskustan koululla ja jatkoin: ”Vaikka tekisi mieli nostaa tästä pari herraa seinälle, nyt on syyllisten etsimistä tärkeämpää alkaa toimimaan”. Käytin kielikuvaa ”nostaa seinälle” tarkoittaen vastuun kohdentamista, ja repliikki kohdistui tekninen johtaja Kemiin ja Juha Jaloseen.

Susanna Saxbergin mukaan hänen repliikkinsä seinälle nostamisesta ei koskenut Aki Viitasaarta vaan Juha Jalosta (vas.) ja Antti Kemiä.

Vihapuhe on Susanna Saxbergin mukaan Viitasaarelta vakava syytös.

– Vihainen puhe on ihan eri asia. Kun kaltaiseni temperamenttinen nainen puhuu vakavasti kouluasioista ja epäonnistuneesta remontista valtuuston kokouksessa, vihainenkin puhe olisi varmuudella sallittua ja perustuslain suoman sananvapauden turvaamaa.

Saxberg toteaa myös, että hänen puheenvuoroaan oli valtuustossa kuuntelemassa ainakin 50 ihmistä.

– Ei ole lainkaan hankala kerätä näyttöä siitä, oliko puheeni asiallinen vai kuten kaupunginjohtaja väittää; törkeää vihapuhetta ja sellaista uhkailua, joka aiheutti hänelle todellisen syyn olla peloissaan.

Heli Piirainen piti häirintäilmoituksia perättöminä

Useimmat päättäjät, joiden Aki Viitasaari koki häntä häirinneen, totesivat keväällä omassa lausunnossaan, että näin ei ole tapahtunut. Valtuutettu Heli Piirainen (vihr) puolestaan totesi, että hän ei ole kaupunginhallitukselle tilivelvollinen eikä tule missään muodossa vastaamaan. Sen sijaan Piirainen pyysi selvitystä kaupunginhallituksen toimista häirintäilmoitukseen liittyen.

– Onko tutkintapyynnön tekeminen poliisille kaupunginhallituksen ollessa selvillä häirintäilmoituksen perättömyydestä ollut aiheeton ilmianto? kysyi Piirainen ja jatkoi.

– Perättömiä häirintäilmoituksia tehdessään kaupunginjohtaja on mustamaalannut ja vaikeuttanut luottamustehtävien hoitoa. Kaupunginhallituksen vastuulla on huolehtia, että moinen ei enää missään muotoa jatku, Piirainen kirjoittaa sähköpostissaan vastauksia pyytäneelle, silloiselle Akaan hallintopäällikölle Riina Kivistölle.

Heli Piiraisen mielestä Aki Viitasaaren häirintäilmoitukset olivat perättömiä ja ne vaikeuttivat luottamustehtävien hoitoa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10085

Trending Articles