Akaan kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 1.12.2016 purkaa seurakunnan nuorisotyönohjaajan Tarmo Revon virkasuhteen. Perusteluina kirkkoneuvosto katsoi toteennäytetyksi, että Tarmo Repo on käyttäytynyt toistuvasti virka-asemalleen sopimattomalla tavalla ja vakavasti aiheuttanut vaaraa työyhteisön työturvallisuudelle. Virkasuhteen purkaminen astui voimaan välittömästi.

Viime kesänä agronomi Esko Latva (Tarmo Repo, vas.) harjoitteli kosimista paikallisessa juottolassa laulun voimalla. Näytelmää Vaimoke esitettiin Toijalan kesäteatterissa.
Samassa kirkkoneuvoston kokouksessa Tarmo Repo myös varmuuden vuoksi irtisanottiin, mikäli virkasuhteen purkaminen ei menisi hallinto-oikeudessa läpi. Koska Repo on Kirkon Alat ry:n luottamushenkilö, joka nauttii erityistä irtisanomissuojaa, tarvittiin tähän päätökseen myös työntekijöiden suostumus. Suostumus saatiin 8:lta 14:sta.
Tarmo Repo esitti purku- ja irtisanomispäätöksistä oikaisuvaatimuksen kirkkoneuvostolle, joka hylkäsi sen. Tämän jälkeen Repo valitti kirkkoneuvoston päätöksistä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka antoi 23. lokakuuta päätöksen asiasta.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Akaan kirkkoneuvoston päätökset Tarmo Revon virkasuhteen purkamisesta lainvastaisina. Kirkkoneuvoston päätös Revon irtisanomisesta on oikeuden mielestä tarpeeton.
Tapahtuiko tarpeeksi?
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan asiassa on riidanalaista se, onko Tarmo Revon käyttäytyminen ollut niin sopimatonta ja vaarantanut työyhteisön turvallisuuden niin vakavasti, että seurakunnalla on ollut perusteet purkaa Revon virkasuhde.
Oikeuden mielestä Tarmo Revon käytöstä, muun muassa tekstiviestittelyä tulevalle lähiesimiehelleen Hanna-Mari Yogaswaranille, on pidettävä epäasiallisena. Arvioidessaan virkasuhteen purkamisen edellytyksiä oikeus on ottanut huomioon, että Repo on lähettänyt viestejä ainoastaan tulevalle esimiehelleen, jolta hän on pyytänyt käyttäytymistään anteeksi. Purkamisperusteena mainitussa epäasiallisen käyttäytymisen tilanteessa Repo ei myöskään ole ollut suorittamassa nuorisotyönohjaajan keskeisiä virkatehtäviä.
Vaikka Tarmo Repo kertoi sähköpostiviesteissään muun muassa juoneensa huomattavan määrän alkoholia, tästä eivät ole antaneet oikeuden mielestä todellista näyttöä sen enempää lähellä työskennellet työtoverit kuin muu seurakunta. Uskottava asia sen sijaan on, että Tarmo Revon käytös on vaikuttanut tulevan esimiehen työssä jaksamiseen, mutta Revon käytös ei oikeuden mielestä ole aiheuttanut kuitenkaan niin vakavaa terveyteen kohdistuvaa vaaraa, että työsuhteen purkamiskynnys ylittyisi.
Hallinto-oikeuden mielestä Tarmo Revon virkasuhteen purkamisen syynä oleva käyttäytyminen ei ole ollut niin sopimatonta, että hänen virkasuhteensa purkamiselle olisi ollut laissa edellytetty painava syy. Se seikka, että Tarmo Revolla on ollut esitetyn selvityksen mukaan käyttäytymisongelmia myös aikaisemmin tai myöskään se seikka, että Repo saa uuden lähiesimiehen, eivät anna aihetta arvioida purkamiskynnyksen täyttymistä toisin.
Rankkaa luettavaa
Vaikka hallinto-oikeuden julkisesta päätöksestä on poistettu joitakin yksityiskohtia, on se silti rankkaa luettavaa. Tarmo Revon käytös on ollut usean vuoden ajan lievästi sanottuna hyvin persoonallista. Lähellä olevat työntekijät ovat syystä pelänneet muun muassa sitä, vahingoittaako Tarmo Repo itseään. Oikeuden päätökseen on dokumentoitu työntekijöiden välistä viestittelyä hyvin paljon. Myös todistajalausuntoja on julki.
Todistettavasti Tarmo Repo on myös kieltäytynyt työtehtävistä, päättänyt olla noudattamatta seurakunnan organisaatiouudistusta, arvostellut rankasti seurakuntaa ja nykyistä sekä tulevaa esimiestään, joten työyhteisössä kysellään aidosti, voiko Tarmo Repoon luottaa ja mihin hän sitoutuu. Tarmo Repo käyttää myös runsaasti alkoholia.
Joku varmasti kysyy sitäkin, miksi Tarmo Repo haluaa olla juuri seurakunnan nuorisotyönohjaaja. Tyytymättömänä tulevaan esimieheen Repo on asiasta todennut ”olleensa seurakunnalle uskollinen, mutta tämä tapaus repii hänen sydämensä irti ja hän on nyt valmis kuolemaan”.
Varoitus puuttuu
Akaan kirkkoneuvosto on jo 22.10.2010 todennut, että Tarmo Repo käyttäytyy sopimattomasti. 22.9.2015 kirkkoneuvosto on puuttunut Revon epäasialliseen facebook-kirjoitteluun.
Tarmo Revolle ei kuitenkaan ole tekemisistään annettu varoituksia, joita olisi voitu pitää uusien päätöksien pohjana. Vuonna 2010 Revolle annettiin huomautus, ja 2015 hänet ohjattiin työterveyshuollon tutkimuksiin.
Keväällä 2016 järjestetyn työkyvyn tukineuvottelun muistiosta ilmenee myös, että kuluneen talven aikana ei ole tullut esille Revon käytökseen liittyviä ongelmia ja Revon työkykyä on sovittu tarkasteltavan syksyllä 2016 järjestettävässä neuvottelussa. Tätä neuvottelua ei koskaan tullut.
Kirkkoneuvosto keskustelee torstaina
Akaan kirkkoneuvosto kokoontuu normaaliin kokoukseensa huomenna torstaina. Hallinto-oikeuden päätös ei ole neuvoston asialistalla, mutta kirkkoherra Ali Kulhia aikoo viedä asian keskusteluun vapaamuotoisesti kokouksen jälkeen.
– Totta kai tutkimme päätöksen tarkasti myös asianajajamme kanssa ja päätämme aikanaan jatkotoimista. Tässä mietitään tietysti sitäkin, haemmeko valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Meidän mielestämme sopimaton ja epäasiallinen käytös olisi ollut riittävä peruste virkasuhteen purulle, eikä itse tätä käytöstä hallinto-oikeuskaan kiistä, sanoo Kulhia.
Akaan seurakunnassa on käytössä epäasiallisen kohtelun torjunta-ohjelma. Kirkkoherra Kulhian mielestä tämä asia jos mikä kuuluu tämän ohjelman piiriin.
– Lähden siitä, että seurakunnassa ei käyttäydytä näin niin kuin nyt on näytetty toteen. Kirkkolaki taas edellyttää sitä, että viranhaltija käyttäytyy asiallisesti myös vapaa-ajallaan, sanoo Kulhia.