
Kirkonkylän koulun vanhat portaat purettiin pois salaojien tieltä kesällä 2013. Nyt rapautumisvaarassa ovat muun muassa rakennuksen savupiiput.
Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professorin Tuula Putuksen riskinarviointilausunto Kirkonkylän koulusta on valmistunut. Putus ei ole itse käynyt koululla Kylmäkoskella. Sen sijaan lausunto perustuu muun muassa Finnish Consulting Groupin tuoreisiin tarkastuskertomuksiin. Niiden mukaan kiinteistö on ikääntynyt ja osin hyvin huonokuntoinen.
– Rakennuksessa on monissa paikoin merkittäviä kosteusvaurion merkkejä ja niin sanottujen indikaattorimikrobien kasvustoja, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun. Rakennuksessa on myös muita haitallisiksi tiedettyjä altisteita kuten asbestia sisältäviä rakenteita ja kivihiilitervaa sisältäviä rakenteita, joista saattaa päästä sisäilmaan syöpävaarallisia yhdisteitä ja pölyjä. Ilmanvaihto on puutteellinen, Putus kirjoittaa.
Hän toteaa, että noin 1,5 vuotta sitten tehdyssä oppilaiden oirekyselyssä on toteutuneita terveyshaittoja vielä varsin vähän. Opettajakyselyjen toteutuksesta ei Putuksella ole tietoja tai niitä ei ole tehty.
Rakennuksessa todetut vauriot ovat kuitenkin niin merkittäviä ja laajoja, että sekä ohimenevien sairauksien että pysyvien sairaustilojen riskiä voidaan Putuksen mukaan pitää mahdollisena.
– Riskien toteutuminen oppilaiden osalta on merkittävä. Tapaturmien riskien osalta riski on sietämättömällä tasolla.
Piipun tiilet voivat pudota ihmisten päälle
Tapaturmariskien sietämätön taso johtuu Tuula Putuksen mukaan siitä, että 1950-luvun alussa rakennetun kivikoulun katto‐ ja savupiippurakenteissa on paikoin erittäin huonokuntoisia rakenteita, jotka voivat aiheuttaa jopa paikallisen romahdusvaaran lumikuorman aikana.

Vaikka Kylmäkoskelle suunnitellaan jo uutta koulua, nykyistä Kirkonkylän koulua on korjattava välittömästi, jotta sitä voidaan käyttää.
– Savupiipun rapautumisesta johtuva tapaturmavaara putoavien laastin ja tiilenkappaleiden vuoksi on odotettavissa oleva riski.
Koulurakennuksen kattorakenteiden ja savupiippujen rapautumisen aiheuttama välitön tapaturman vaara on korjattava välittömästi esimerkiksi vahvistamalla kattorakennetta altapäin.
– Rapautunut tiilinen savupiippu tulee päällystää rakenteella, joka estää tiilien ja laastinkappaleiden putoamisen pihalla liikkuvien ihmisten päälle. Näihin toimiin on ryhdyttävä välittömästi, Putus käskee.
Muiden haittojen aiheuttama pysyvien sairauksien riski on Putuksen mukaan mahdollinen ja muodostaa merkittävän riskin, jonka pienentämiseksi tulee ryhtyä kiireellisiin toimenpiteisiin.
– Haitta‐aineita ja kosteusvauriomikrobeja sisältävät rakenteet tulee joko eristää, kyseiset tilat sulkea pois käytöstä tai siirtää opetus väistötiloihin. Vähäisempiä määriä kosteusvauriomikrobeja sisältäviä rakenteita kuten lattia ja seinät voi peittää esimerkiksi cTrap‐matolla, joka estää hiukkasmaisten ja kaasumaisten epäpuhtauksien pääsyn huoneilmaan.
Putus ei luettele tiloja, jotka tulee poistaa käytöstä tai joiden rakenteita tulee eristää.
Sisäilman laatua tulee Putuksen mukaan tarkkailla esimerkiksi hiilidioksidimittauksilla oppituntien aikana tai lopussa.

Kirkonkylän koulun kellarissa avatiin ja kuivattiin vuoden 2013 remontissa vain toisessa päässä oleva teknisen työn luokka. Esimerkiksi käytävät jäivät ennalleen.
– Laskeutuneesta pölystä voidaan tutkia pölyn toksisuus. Taukoliikuntaa ja ikkunatuuletusta tulee tehdä sään salliessa. Oppilaiden ja opettajien terveydentilaa tulee seurata oirekyselyjen avulla syyslukukauden 2017 lopussa ja/tai kevätlukukauden lopussa, professori Putus kirjoittaa.