(Laulujen laulu 2)
Hartaasti odotettu ilmojen lämpeneminen, kevät, laulun aika, kertoo laulamisen ilosta Lähi-idässä. Vuodenaika on vaihtunut. ”Sateet ovat menneet.” Poikkeuksellinen huhtikuun loppu oli meilläkin kuin sadeaikaa . Kesää kohti mennään. Kohta vietetään äitienpäivää. Yleensä äiti on opettanut lapselle lauluja. Se on yksi kiitollisuuden aihe. Seurakuntaa on sanottu hengelliseksi äidiksi. Jeesuksen apostoleineen ei kerrota juuri laulaneen. Seurakunta sai mallin Psalmeista. Kun seurakunta kokoontuu, ohjelmassa on aina laulua ja Sanan harjoittamista. Näin oli alusta asti. Ef. 5:19-20. Pääsiäisen jälkeisinä sunnuntaina kiitoslaulu Jeesuksesta tai Jeesukselle sopii hyvin. ”Kyynelin kylväminen on vaihtunut riemuiten korjaamiseen.” Se koskee Jeesuksen seuraajia ainakin toivossa.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta reformaation alusta. Martti Luther toimi tälläkin saralla. Hän itsekin laati virsiä ja ymmärsi yhteislaulun merkityksen. Yhdessä laulamiseen ei tarvita suurta taitoa. Aina löytyy joku, joka osaa. Häntä voi peesata, niin kuin urheilijaa kisoissa. Juhlavuoden kunniaksi on ilmestynyt kaksi kirjaa, ”Lutherin wirret” ja ”Virret, laulut ja Luther”. Niiden pohjalta kerron jotakin Lutherin virsituotannosta. Luovuttamattomia jopa yli kirkkokuntarajojen ovat ”Jumala ompi linnamme” ja ”Enkeli taivaan lausui”. Näiden lisäksi on noin 35 muuta ja lisäksi käännöksiä. Yksi ”luontolaulukin” löytyy.
Ensimmäinen harjoitelma oli ”Marttyyrien laulu”. Kahden munkin kuolema polttoroviolla Brysselissä herätti Lutherin runoilemaan ”tuhkasta, joka leviää koko Eurooppaan ja täyttää jokaisen kolon”. Vahva usko Jumalan ja sanan voimaan leimaa tätä laulua. Aika oli epävarmaa ja vaarat suuria. Silloin ei olisi saanut itse ajatella ja soveltaa Raamattua. Sana rohkaisee siihen. Voimakas vihollisen raivon kuvaus perustui kokemukseen. Saatana kylvi vihaa. ”Jos Herra ei olisi ollut puolella, olisimme menehtyneet.” Ps. 124. ”Marttyyrien laulun” lopulla Luther lainaa Laulujen laulua: ”Nyt suven ovi aukeaa, ja talvi pois jo meni”. Kevät on kasvun aikaa, ja siitä nousee lähetysajatus. Sen hän sovittaa myös Simeonin kiitosvirteensä: ”Myös pakanoille, jotka eivät tietäneet armostasi, myös noille hän toi hyvän sanoman”. Lutherin virsiin kuuluvat kolminaisuusaiheet. Poikaa koskeva toinen uskonkappale voittaa muut. Paavali, evankeliumin esitaistelija, on mieliapostoli.
Yhdessä laulussa Luther sanoutuu irti juutalaisvihasta. Jeesuksen ristiinnaulitseminen ei ollut yksin juutalaisten syytä vaan meidän myös. Laulussa ”Hän minun rakas morsiameni” annetaan Jeesuksen puhella seurakunnasta ja ihastella sitä. Sen yllä näkyvät kaksitoista tähteä (apostolit), ja sen puku loistaa kuin aurinko. Hän synnyttää lapsen, koko maailman Herran. Sitten todetaan vihollisen raivo ja se, että lapsi on noussut kunniaan. (Seurakunta)äiti vaeltaa yksin ja saa varjelusta ja armoa Isältä. Malli on Ilm. 12. Morsian on seurakunta: 2 Kor. 11:2 , Ilm. 22:17 ja Ef. 5:29, 32. Lauluissa sanat ovat tärkeimmät, ja niiden oltava sopusoinnussa Raamatun kanssa.
Tapani Annila
Kirjoittaja on akaalainen rovasti.