1940-luvulla Vanajavesi on Suomen parhaita rapujärviä, jonka kivikkoiset rannat tarjosivat hyviä piilopaikkoja jokiravulle. Rapurutto vei jokiravun, mutta istutusten ansiosta järvessä elää vahva täplärapukanta.
Kesäakaalaisilla Leo Mensosella ja Rauno Mokalla on kummallakin parikymmentä mertaa Rantakansan osakaskunnan alueella. Tyrisevän Mulkueen kylässä sijaitsevan Mokan mökkirannan sumpussa kiipeili perjantaina lähes 200 saksiniekkaa.
– Keskimäärin rapuja on tullut yksi per merta, Rauno Mokka arvioi.
Leo Mensosen rapusaalis on ollut vaihtelevampi. Heikoimmillaan saalis on ollut seitsemän ja parhaimmillaan 27 rapua, kun ravustuskautta on kulunut kaksi viikkoa.
Raputaudeista ei havaintoja
Mensonen ja Mokka ovat panneet merkille, että mertoihin on tarttunut lähinnä isoja koiraita, naaraita ei juuri ollenkaan.
– Kun toukokuu oli lämmin, isot koiraat vaihtoivat kuorensa ajoissa. Nyt naaraat ovat kuorenvaihdossa ja viikon kaksi piilossa. Ravuthan ovat kannibaaleja, jotka syövät toisiaan, kun kuori on pehmeä.
Merroista ei ole löytynyt myöskään rapuruton vaivaamia täplärapuja eikä merkkejä pyrstöjalkataudista, joka estää lisääntymisen.
– Rapurutto näkyy tummina täplinä kilvessä tai saksissa. Tänä vuonna sellaisia ei ole tullut vastaan, menneinä vuosina niitä näki muutamia. 90-luvun alussa saattoi törmätä tosi kärsineisiin yksilöihin, Rauno Mokka toteaa.
Rapu viihtyy paikallaan
Rantakansan osakaskuntaan kuuluu yli 200 osakasta. Osakaskunta hallinnoi 950 hehtaarin vesialuetta, joka ulottuu Toijalan Satamasta Köysiöön. Suurin osa siitä on Makkaranselkää.
Vesialueelle on istutettu täplärapua 1980- ja -90-luvuilla.
– Osakaskunta salli ravustuksen alueellaan vuonna 2001. Sitä ennen se oli istutusten takia kielletty, Leo Mensonen ja Rauno Mokka kertovat.
Osa vesialueen täplärapukannasta on peräisin Rauno Mokan entisestä työpaikasta, Olkiluodon ydinvoimalasta, jonka raakavesialtaissa kasvaa täpläravun poikasia.
Mokan ja Mensosen mukaan rapu on kiitollinen istutettava, koska se jää paikalleen.
– Kun ravun heittää laiturin päähän, jää se siihen toisin kuin kala. Esimerkiksi kuha on hetken päästä kilometrin päässä.
Uusia täplärapuistutuksia ei ole luvassa, sillä EU on määritellyt täpläravun vieraslajiksi, joka levittäminen on kielletty tämän vuoden alusta lukien. Pyynti ja käyttö sen sijaan sallitaan.
– Yleisesti vieraslajin oletetaan aiheuttavan haittaa, mutta Suomessa täplärapu on ollut kaupallisella puolella plusmerkkinen. Mielenkiinnolla odotan, mitä tapahtuu. Tavoitteena tietysti on, että täplärapu lisääntyy ja pärjää luontaisesti, Mensonen toteaa.
Leo Mensonen ja Rauno Mokka ovat tyytyväisiä, että vedenlaatu Vanajalla on parantanut niin, että rapu menestyy järvessä. Mensonen on huomannut puhdistumisen myös puhtaina pysyneistä laiturinrappusista.
– Ensimmäistä kertaa Vanajanselän kalastusalueen toimintakertomuksessa luki mustalla painettuna, että vedenlaatu oli parantunut niin paljon, että verkot olivat puhtaat, kalastusalueen hallitukseen kuuluva Mensosen kertoo.
Rantakansan osakaskunta myy vuodessa noin 500 pyydysmerkkiä, joista suuri osa on rapumertamerkkejä.